Search This Blog

Saturday 29 October 2011

Leckfordi Szuret

















Mint korabban emltettem, megtortent a szuret Leckfordban. Az elozetes varakozasoknal sokkal jobb korulmenyek miatt a vartnal mar 1 evvel korabban bor fog keszulni a termesbol, ami 4 tonna lett, s kivalo minosegu az avatottak szeint. Maga a kezi szuret 2 napig tartott a 16 fos csapatnak. Megvan mar a bort keszito pince/ceg is, a Ridgeview. A klasszikus champagne-i fajtakbol (Pinot Noir, Pinot Meunier es Chardonnay) keszulo habzobor legkorabban 2014-ben lesz a polcokon nalunk. Ez a kis mennyiseg meg noni fog, ahogy az ultetveny eleri a teljes termokapacitast. Cegem piacvezetonek szamit az angol borok tekinteteben, a teljes szigetorszagi piac 65%-at mi adjuk. Az eladasok hihetetlen fejlodesen mennek keresztul, evrol-evre 20%-os novekedest mutatva. Par eve meg sokan gondoltak az angol borrol, hogy egy vicc az egesz, de az a nezet ma mar nem allja meg a helyet. Sot nemelyik nagy Champagne haz is vasarolt teruleteket szolotermesztesi celbol szogetunk deli felen!
A kepet cegemtol kolcsonoztem.

Wednesday 26 October 2011

A Felemas Kaposztas













Tegnap bontottam egy uveg bort. S nagyon jol ereztem magam kostolgatas kozben, mert hozta azt, amit elvartam tole. Kicsit szkeptikusan alltam hozza, szinte felve nyitottam ki, mar 3 napja filoztam a dolgon. "Nyissam vagy ne nyissam?" Aztan persze gyozott a kivancsisag, s a szomjusag. A magyar borsajtoban nagyra/jo vetelnek tartott borrol van szo.
Oremus Mandolas Furmint 2003 - 13.5%.
Mar elso blikkre meglehetosen erettnek tunik a szine alapjan. Illata meglehetosen komplex, deligyumolcsos, citromos, mezes, vajas, kremes, szinte olajos illatfelho. De jo. Szep. Szalkas. Igen megkapo, komolynak tuno illat ez. Kostolva sem okozott csalodast, az erett tetelre utalo jegyek jol kivehetok,s meglehetosen izmos darabnak bizonyul. Korrekt egyensuly, jo savszerkezet, selymes, a gazdag izvilag kis szenas, gyogyfuves jegyekkel egeszul ki. Alkohol kozepes felett, s hossza is. Tudom, hogy ciki leirni, de virult a fejem rendesen a kostolgatas kozben. Masnap buszken ujsagoltam amcsi munkatarsamnak a dolgot, majd este visszakostolva jott a feketeleves. Illetve meg kostolas elott. Hatarozott mindent elnyomo kisse rohadt kaposztaszag, nemi nedves istalloalommal kiegeszitve. Szelloztettem, de semmi valtozas. Az illat alatt a bor nem csuklott be, de persze az ELMENY odalett. Aznapos bor talan? Minek tartogatom? Vagy szerzek egy masikat kontrollnak?
Elso nap nagyon izmos 6 pont, szinte mar kapargatta a 7-est, masnap csak 4 pont. Akkor ennek mi is az atlaga?
A kepet a bor lelohelyetol, a Bortarsasagtol kolcsonoztem.

Sunday 16 October 2011

Rizlingek


















Lezajlott a 25%-os borvasar. Nagyon jol sikerult, igaz voltak nehezsegek. Mult szombaton volt olyan idoszak, amikor olyan "suru" volt a helyzet, mint karacsonykor szokott lenni. Porogtunk nagyon. Persze szamokat nem kozolhetek.
Jomagam is bevasaroltam, koztuk rizlingeket. Egyikuket rogton ki is bontottam, mellekerult ket masik mashonnan.
2010 Dr. Loosen Riesling Dr. L, 8.5% - Belepo szintnek szamit naluk, hosszutavu termeloktol vasarolt szolobol keszul. Nagyon erosen savas erzest nyujt illatban, s szajban egyarant. A finom gyumolcsos inditast (zoldalma, reszelt alma, s korte) jol kiegesziti a meszes, palas masodvonal. Felszaraz, jo egyensuly, alacsony alkohol, kozepes hossz, s nem is pihekonnyu test jellemzi. Ar-ertek-elmeny aranyban igen jot mutatott. 6 pont. Asda, £7.16
Bott Frigyes Rajnai rizling 2009, 13.5% - Ahova nem jutottam el megint :(. Vilagos szin, fajtajelleg, majdnem edeskes illat, citrom, barack, viragmezo, deligyumi. Közepest atlepo test. Friss, zamatos, gazdag, tiszta ugyanakkor lenduletes. (Faj)sulyosabb tetel az elozohoz viszonyitva. Utoize kozepest atlepi. Ez is 6 pont, de maskepp 6, talan ertheto hogy gondolom. Termelonel vettem, arra nem emlekszem, valahol 10 Euro folott.
Josef Leitz Rudesheimer Rosengarten Riesling Kabinett 2010, 10% - Ime egy agyonplecsnizett tetel, egy emelkedoben levo csillagtol. Klasszikus. Nagyon koncentralt es asvanyos, harmonikusan tiszta, finoman felszaraz stílusban. Frissito mineralitas. Feher,- s kajszibarack. Komplex. Mondjuk a mennyorszagba nem ez a bor fog elvinni, de egy gyenge 7-est megerdemel. £10.99, Waitrose.

Wednesday 12 October 2011

Waitrose lop 25% off all wines for a week












Cegemnel 25%-os leertekeles 1 hetig, ha 6 vagy tobb uveget veszel. Ime Jancis Robinson 2 irasa a temaban:

http://www.jancisrobinson.com/articles/a20111012.html
http://www.jancisrobinson.com/tasting_articles/ta20111009.html

Saturday 8 October 2011

Heti Borok











A heten sok idot toltottem a jr.com-on (agyalok a diploman), a kostolasi jegyzetekrol irt velemenyemet tovabbra is fenntartom, az oldal tobbi resze viszont nagyon hasznos hatterinformaciok szerzesere. Szoval maradok tag. Megkezdodtek a franciaoraim is a heten. S persze lecsuszott par uveg bor is:
Tiger Horse Old Vine Cinsault 2011 Swartland, South Africa, 14.5% - Az idoszakos borvasarbol valo, jelenleg nevetseges aron, kb 1300 Ft-nak megfelelo osszegert vettem. 65 eves tokekrol, a Boutinot portfoliajabol. Ebben az arkategoriaban nagyot nyujt, erosen koncentralt illat, s izvilag. Nagyot merit minden komponensbol. Szamoca, cseresznye, hordofuszerek, bors. Tanin simulekony. Korty vegen alkohol jol fut. Kicsit tulsagosan is. Hossza lehetne jobb, de ezt most elnezem neki. 5 pont.
Neethlingshof Gewürztraminer 2011 Stellenbosch, South Africa, 13% - A het meglepetese, felve kozelitettem meg, s a vegen teljesen levett a labamrol. Hozza a fajtara jellemzo osszes klasszikus jegyet (egzotikus gyumolcsok hada, mez, fuszerek, kajszibarack, licsi, stb), de a hihetelen egyensulya, s a nem vart finesz, amik utosnek bizonyulnak. Kis maradekcukorral tamasztja meg a meglehetosen hosszunak bizonyulo elmenyt. Siman megettem volna egy jobb (£12) elzaszinak. ez is mutatja, hogy meg sokat kell tanulnom. 6 pont legteteje. Jelenleg £6.99 nalunk.
Figula Zenit 2010, 12% - Egy magyar bor, egy ujbor, kisse keson fogyasztva. Valahogy elkerulte a figyelmem a szekreny aljaban. Halvany szin, eroteljes gyumolcsos-viragos illat, a korty azonban kisse vekonykanak tunt szamomra, hianyoltam nemi komplexitast, de semmi nem log ki. Nem rossz, de nem is nagyon izgalmas. Szvsz. Ez kb. eros 4 pont volt nalam. Arara nem emlekszem, valahol 1000 felett.
Tesco Finest Steillage Riesling 2010, Germany, 11% - Faek egyszerusegu rizling probalkozas. Akcioban vettem £5-ert, hozza a rizlingre emlekezteto citromos, barackos, mineralis jegyeket, eleg markans savval, a kortyot a maradekcukor tartja egybe. Mast nem nagyon lehet rola irni. Vege, hossza semmi, s csak ismetelni tudom magamat: egyszeru. Ez is csak 4 pont volt.

Thursday 6 October 2011

Rovid Hirek

1-Leckford: Lassan a szuztermest szuretelik a sajat ultetvenyunkon, ahol a klasszikus Champagne fajtak kerultek telepitesre harom eve. A jelek jok, egeszseges furtokrol szolt a fama a vallalati lapban. Sajna meg mindig nincs meg, ki kesziti majd a bort. A teljes termeskapacitast 5-6 ev mulva erjuk el. Nem ketperces a dolog.
2-A novemberi Deacanterben (mar nem kell kiirnom, hogy "angol"), van egy nyolc oldalas cikk harom Kozep-europai orszagrol. Szlovenia, Horvatorszag, s kis hazank szerepel benne. Most a szomszedokrol szolo resz ismertetesetol eltekintenek. Van egy jo terkep, igaz csak 3 regiot emelnek ki, nev szerint Somlot, Egert, s Villanyt. Rovid elemzes az elmult 20 ev torteneseirol, szolofajtakrol, s emlitesre melto termelokrol. Somlonal emliti pl: SAP-ot. A cikk masodik feleben kiemel negy "top" termelot, s roviden ismerteti azokat. Kreinbacher, Malatinszky, Sauska, St. Andrea.
A cikket pozitivnak kell ertekelni, egyetlen dolgot kiveve, mikor Angela Muir MW arrol ir, hogy hol is lehet ezeket a borokat megvenni a szigetorszagban. Haat, nem nagyon, nehany internetes kereskedesben, de nagyon kell tudnod a temat, s nem lesz olcso. Kihagyta a Bortarsasagot, akik szallitanak ide is. A fo problema azonban tovabbra is az, hogy ezek a borok - s mas magyarok sem - szeleskorben nem elerhetoek. Ertem ezalatt a szupermarket polcot. Igy a cikk egy kicsit egy elvesztegetett lehetosegnek tunik szamomra.
A magyar reszt Caroline Gilby MW jegyzi, Cseke Gabor kozremukodesevel.