Search This Blog
Sunday, 17 April 2011
Elzasz roviden
Megjottem Elzaszbol. Mai bejegyzesem Elaszrol altalanossagban fog szolni, mint bortermelo videkrol, illetve a vegen megemlitek par erdekesebb latnivalot (nem borhoz kapcsolodokat). A latogatott 4 boraszatot utana veszem sorra egyenkent.
Elzasz Franciaorszag egyik legszarazabb videke, keleten a Rajna folyo, nyugaton a Vosges hegyseg hatarolja, eszak-deli fekvesu, 100+ kilometeren keresztul sorakoznak a szebbnel szebb bortermelo falvak. A klima kontinentalis, a keszult feherborokat talan az osztrak borokhoz lehetne hasonlitani. A videk tortenete bovelkedik haborukban es katasztrofakban egyarant Az igazi felemelkedes a Masodik Vilaghaborut koveto hosszu bekeidoszakban indult meg, segitett a majdan elnyerendo AC statusz elokeszitese is. (1962-ben kapta meg). 11 szolofajta (cepages) endedelyezett, felsorolasszeruen: Chasselas(mas neven: Feher Gyongyszolo), Sylvaner(Zoldszilvani),
Pinot Blanc(Klevner,Clevner, Feher Burgundi), Pinot Gris(regebben Tokay d`Alsace neven futott, Szurkebarat), Muscat(Sargamuskotaly), Moscat Ottonel, Fuszeres tramini, Tramini, Rizling, Chardonnay (a Cremantba kerul, s nalunk ezt is mondjak Feher Burgundinak!), s az egyetlen kek: a Pinot Noir. A videken keszulo borok tobbsege szaraz vagy felszaraz kategoriaba sorolhato. Sajnos az edessegi kategoriat nem mindegyik termelo jelzi a cimken.
Az atlagos boraszatban 3 kategoriaba sorolhato bor keszul:
-Beleposzintu, csak a gyumolcsrol szolo, egyetlen fajtabol keszult, hordos erlelest nem latott borok. Franciaorszag tobbi reszevel ellentetben a fajtakra fokuszalnak az AC boroknal.
-Terroir borok, az 50 Grand Cru terulet egyikerol, a 4 "nemes" fajta egyikebol (Rizling, Fuszeres Tramini, Pinot Gris, Muscat) - kivetel: Zotzenberg a Sylvanerral - keszulnek, ahol a terulet gyakran felulirja a fajtat. A temaban sok vita van (pl terulethatarok, mas fajtak bevezetese), s a 3 nagy kereskedo haz (Hugel, Trimbach, Loen Beyer) bojkottalta is a Grand Cru koncepciot, szerintuk nemelyik teruletuk meg ennel is jobb, illetve a kerdeses Grand Cru tobbi resze nem er fel erre a szintre. A szabalyok szerint tilos hazasitani a kulonbozo Grand Cru-k kozott, de ezt meg Jean-Michel Deiss nem tartja be. Zavaros, nem egyertelmu? Udvozoljuk Elzaszban:)
-Kesoi szuretelesu es edes borok. Barmelyik fajtabol lehet edes bort kesziteni, de csak a 4 nemes fajtabol keszulhet Vendanges Tardives es Selection des Grains Nobles. Ez utobbi csak ritkan keszul, ha minden korulmeny osszejon az evben.
A bortermeloket is 3 csoportba lehet sorolni, ha mar kategorizalok. Nagy kereskedo haz (pl:Trimbach), fuggetlen termelo (Paul Blanck), szovetkezet (Cave de Turckheim). Ez utobbi errrefele nagy divat - Magyarorszaggal ellentetben. Elzasz ossztermelesenek majd 40%-at ok adjak.
Par erdekesebb etel a helyi konyhabol: tarte flammee, kougelhopf, choucroute (lasd kep). A konyha kelloen nehez s rusztikus a magyar etelhez szokott gyomornak.
Latnivalok a kornyeken:
Château du Haut-Kœnigsbourg, (kep) csodalatosan felujitott kozepkori var, szemelyzet nem tul segitokesz. A kozelben talalhato egy solymaszat: Volerie des Aigles illetve a majmok hegye: Montagne des Singes.
Mont Sainte-Odile, egykori zarda, nagyon szep.
Strasbourgban kihagyhatatlan a ma mar muzeumkent funkcionalo regi Kronenbourg sorfozde, a katedralis (kep), s vele szemkozt a Restaurant Au Crocodile (2 Michelin csillag), ha penztarcank engedi.
Mulhouseban a Musée National de l’Automobile, Collection Schlumpf (kep) lehet erdekes, ha valakit erdekelnek az autok (600 auto, pl egy Veyron). Legalabb felnapos program, muzeum jol megszervezve, nehol nem tudsz fenykepezni a sotet miatt, etterem kerulendo, ennyi penzert van sokkal jobb.
2 helyszin a Maginot-vonalbol: Abri de Hatten Museum illetve Fort Schoenenbourg. Az angol nyelv problema, nemet vagy francia elony!
Legkozelebb Trimbachrol lesz szo.
Utazasom meggtervezeseben, s megirasaban nagy segitsegemre volt Dominic Rippon konyve: Dominic`s France, the cool climate.
Labels:
dominic rippon,
elzasz,
utazas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment