Search This Blog

Friday, 24 September 2010

Ausztria, WSET tura szept 7-10, masodik nap, Rudolf Rabl





Masodik nap - folytatas

Mielott tovabbmennek tennek egy kis kiterot a DAC temaban. Ausztriaban 2003-tol vezettik be ezt a rendszert. Az ottletunk alatt az a benyomas ert bennunket, hogy maguk a termelok sem mind/nagyon ertik pontosan mik is a szabalyok, leteznek alola kivetelek, nem mindenki hasznalja, stb. Kicsit zavaros, attekinthetelen volt szamunkra. Ha valaki olvasoim kozul jobban tudja, esetleg naprakesz benne, egy rovid attekintes/magyarazat - foleg a cimken kotelezoen feltuntetendo dolgokra kihegyezve – nem lenne rossz...
Ebed utan irany Rudolf Rabl boraszata, szinten Langenloisban. Rajuk lehet mondani: a tipikus Kamptal-i termelo. Ausztriaban jol ismertek, de a nemzetkozi piacon is megjelentek mar, s tobbet szeretnenek exportalni a jovoben. Hisznek a sok zoldmunkaban, zoldszuret, kezzel szuretelnek, probalnak haromiaban elni a termeszettel - ez regen nem volt mindig igy - termeszetes, spontan elesztot hasznalnak. Pincejuk eppen atalakitas elott all, most tervezik boviteni, meg csak tervezesi fazisban van a dolog. A makett mar kesz volt. A ceget apa es fia csapat viszi. Kb 80 hektaron gazdalkodnak. Az idosebb Rudolf inkabb a kinn a terepre koncentral, mig a fiatalabb a pinceben, a bor keszitesre.
Kostolt borok:
GV Spiegel 2009 - Losz talajrol, jo orr, gyumolcsos, szajban tiszta, foleg bors, fuszzer, megbolonditva gyumolccsel, enyhe vegetalis jegyekkel. Kremes. Vege kozepesen hosszu. 5p
GV Vinum Optimum 2009 - Egy szintel feljebb vagyunk, ez egybol erezheto, szebb illata, aromai, izjegyei vannak, Valahogy jobban osszeall. Szinten kremes, alkohol kicsit magasabb. Hossza is jobb. 6p
GV "G" 2008 Kamptal DAC - A G nem a G pontot jelenti, hanem azt, hogy "Great". 40% osztrak uj hordoban, 60% aceltartalyban. Megint leptunk egy szintet felfele, bonyolult orr, koncentralt test, (gyumolcsok, bors, fuszer, gyogyfu kavalkadja), testes, hossza nagyon jo. 7-8 kozott valahol. Jegyzetemben meg azt is irtam: "Ezutan semmit"
Rizling Steinhaus 2009 - Beleposzint a pincenel, barack, kajszi, enyhe asvanyossag, kozepes test, hossz. 5p
Rizling Vinum Optimum 2009 - Kicsit zarkozott orr, szajban sokkal komplexebb, enyhen citromos, erett barack, gyogyfuves-asvanyos jegyekkel tarkitva. Hossza is jobb. 6p
Rizling Schenkenbichl 2008 - Lassu, 2 honapos fermentacio, kicsit kesobb szuretelve, nem losz talaj, rizlingre jellemzo izjegyek, komplex, hossza nagyon jo, nagy eresi potencial. 6-7p kozott valahol.
Zweigelt Titan Vinum Otimum 2006 - Ezt aruljuk a cegemnel. Eros szederrel, afonyavan nyit, szajban intenziv, fekete cseresznye, meggy, nemi kaves jegyek a hatterben. Vege hosszu. 6p
Shiraz Vinum Optimum 2006 - enyhen fanyar, fustos orr, szjban szep gyumolcsok, nem tul bonyolult, de megvan minden ami kell, sok gyumolcs, a vege is rendben van. 5p teteje.
GV Eiswein 2007 - Vegre egy jegbor! Narancsos szin, mezes jegyek, mazsola, nagyon koncenttralt, s es edes. Cukortartalom 230g felett. 6-7 pont korul.

Hosszabb lett, mint gondoltam, szoval ezt is felrakom most, a napbol hatralevo Gobelsburg legkozelebb.

No comments:

Post a Comment