A rosszal kezdem:
Ma kostoltam ezt a bort Sieur d`Arques Pinot Noir 2008.. Itt meg kell jegyezni, hogy az eloallito ceg erintett volt a hiros hamis PN-t a Gallo-nak botranyban (masneven piros bicajos ugy). A tortenet roviden: a pinceszet a Ducasse nevu kereskedon keresztul beszallitott az amerikai piacra a Gallo-nak hamis PN-t, amit Merlot-bol illetve Shiraz-bol allitottak elo. Az elso 2 ceg nyakig benne volt a dologban, mar birosagi itelet is szuletett az ugyben. Magyarul bort hamisitottak. Ha megnezi valaki a pinceszet honlapjat akkor biztositva lehet rola, hogy milyen magas minosegi elvarasoknak felelnek meg, milyen szabvanyokat teljesitenek, bla-bla-bla. Ezek utan ki hisz nekik? Meg a buntetes levonasa utan is 5M Euro hasznuk maradt. A hiteluket vesztettek el. Kicsit olyan ez, mint a Vincze Bela ugy Magyarorszagon.
A bor nem Burgundiabol valo, hanem Del-Franciaorszagbol, amely a jo minosegu, de nem tularazott borok beszerzohelye jelenleg a gallok foldjen. Ez a bor nem a fent emlitett tetel, hanem egy egyszeru Vin de Pay`s D`OC, ami tenyleg Pinobol keszult.
Az ultetveny 200-450m magassagban a Pyreneus labanal elterulo dombokon fekszik. A huvosebb mikroklima lehetove teszi a Pinot Noir eloallitasat meg ennyire delen is a Med kozeleben.
Nezzuk:
Tiszta, kozepes intezitasu, rubinszinu bor. Nagyon enyhe CO2-t is megfigyeltem kozvetlenul bontas utan. (Nem a poharamban maradt mososzer hatasa, mielott valaki azt gondolna. rendesen a borral is kioblitettem a poharamat kostolas elott, hogy kimossak barmi maradvanyt).
Az illata tiszta, kozepesen intenziv, piros gyumolcsok, elsosorban meggy, majd malna.
Megkostolva csalodas, a fent emlitett gyumolcsos izjegyeken felulkerekedik a magas sav, s az alkohol. Tannin fajtara jellemzoen alacsony. Maga a bor vekonyka, nincs nagyon egyensulyban, semmi emlekezetes. Hossza az van neki, de rovid. Ezert a penzert ez keves. Szerdatol akcioban nalunk, jelenleg £8.99. 4 pont.
A kostolasi jegyzet irasa utan ugrott be a pancsolos sztori az agyamba. Legkozelebb a jo kerul teritekre.
Látom jól haladsz a profi kóstolói kategoria felé, grat.
ReplyDeleteÉn csak iszogatom a bort, maradok inkább a tejes szakmánál.
Üdv.: T Lajos
Koszonom. Meg van mit tanulni boven. Jon a movari borfesztivalra a varba? Szept 10-12.
ReplyDeleteudv!