Search This Blog

Friday, 6 August 2010

MONTE ARIBALDO 2008 DOLCETTO D`ALBA, Piemonte, Italy

Ma Hugh Johnson oneletrajzi kotetet olvasgattam. Ebben van egy resz, amiben a bor etellel egyutt torteno fogyasztasat javasolja, elemezgeti, miszerint igy jobban kijonnek az izek, s a borok nagy reszet is az ily modon torteno fogyasztasra talaltak ki. Igy az alkoholbevitel is merseklodik, mintegy 10%-a egyaltalan nem, a maradek meg lassaban szivodik fel a szervezetbe. Ez a szemlelet -mint ahogy en is emlitettem mar korabban - nagyon jol eszreveheto a francia, olasz etkezesi szokasokban. magam is hasonlo elveket vallok. Csak az igazan nagy borokat szoktam magaban kostolni/inni, a tobbit mindig etel melle. Ma spagetti volt a vacsora, mit is lehetne ehhez parositani, ha nem egy olasz voroset? Ha az etel, s a bor azonos gyokerekbol (orszagbol) szarmazik, az altalaban egy jo kiindulasi alap. Mai borunk Piemonte-ban keszult. A regio Eszak-Olaszorszagban van, a svajci hatarnal, az Alpok labanal. Maga a Piemonte szo is "hegyek laba"-t jelent. Dolcetto a szolofajta neve. A Dolcetto D`Alba DOCG a gyakoribb minosegi besorolas a kornyeken, az igazan jokat Dogliani DOCG-kent jelolik.
Lassuk mi is kerult poharunkba?
Szine ragyogo rubinvoros, enyhe lilas arnyalattal. Illata ibolya, szilva - nem a rossz ertelemben vett lekvarost ertem itt. Izeben a dominans, erett szilvat a meggy koveti, majd nemi mandula is bejelentkezik a korty vegen. Kozepes test, felepitese jo,, barsonyos, harmonikus. Egyensulyban van. A 13%-os alkoholt nehez eszrevenni, nem log ki. Talan kicsit tobb savat szeretnek, ha mar kritizalni mereszkedek, de ez fajtara jellemzoen nem lehet magas. Nem tarolnam sokaig, minnel elobbi fogyasztasra van kitalalva, amig a frissesseg benn van a palackban.Nagyon jo gasztrobor, jo ar/ertek arany. 6 pont, arra nem emlekszem pontosan, valahol £8-10 korul, Waitrose.

A borrol a muveszi kepet a http://www.grazeandguzzle.com/ oldalrol metszettem.




No comments:

Post a Comment