Search This Blog

Tuesday, 21 February 2012

Szerelmem, Parizs


Nemreg irtam az elso angol PGI kerelemrol.
Valami hasonlo tortenik Parizsban. A francia fovaros nem bejegyzett borvidek, igaz bort evszazadok ota keszitenek arrafele. A szakertok szerint jelenleg nem sokrol erdemes megemlekezni (vagyis egy fokkal jobb, mint a higito!). Ugyanakkor a francia forradalom elott itt nagyobb teruleten volt szolo, mint mondjuk Champagne vagy Elzasz terulete. A forradalom, a varosiasodas, illetve a 19.-ik szazadban megjeleno betegsegek, s a vasut miatt belepo Del megtettek hatasukat az Elso Vilaghaboru idejere.
Jelenleg kb 200 ultetvenyt talalunk 30 holdnyi osszteruleten, s a tulajdonosok elismeresert, hivatalos besorolasert kialtanak. Szerintuk jelentos minosegi javulas kovetkezett be a kozelmultban, s a tesztek szerint a kornyezetszennyezes sincs a borra/szolore hatassal.
Par emlitesre erdemes nev -szabad oket guglizni!: Clos de Montmartre (gamay, sauvignon, pinot, rizling) a Sacre Coeur kornyekerol, szolo (merlot es franc) talalhato a Hameau de la Reine (Maria Antonia) kornyeken is. Az itteni elso szuret vednokei a Coppolak voltak (apa, s lanya).
A nem annyira felkapott kornyekrol - Parc du Sausset, a 2005-os zavargasok - talalhatunk chardonnay-t, s pinot is. Persze az egesz varos tele van szolovel, kiskertekben, sot erkelyeken is!
S a szolotermelok most el is akarjak ismertetni ezeket a szoloket a szokasjogra hivatkozva, mivel ezek az ultevenyek szinte minden lehetseges francia telepitesi jogot megsertenek, s barmikor azok felszedesere lennenek kotelezhetoek Patrice Bersac szerint, aki a Parizs es az Ile de France-i boraszok egyesuletenek elnoke.
A londoni peldara hivatkozik, ahol a Chateau Tootinghoz a szolot a varos kulonbozo helyeirol szarmazo bogyokbol szedik ossze. Szakertok szerint az igy keszult roze feszes/ropogos, szaraz, s elegans. A francia szabalyozast idejetmultnak, s betarhatatlannak mondja, mig Angliaban szabad keze van a borasznak, igaz erre szuksege is van az eghajlat miatt...:)
Jelenleg mindossze egyetlen boraszat hozhatja kereskedelmi forgalomba borait, a Clos du Pas Saint-Maurice, amely Suresnesben talalhato, Parizs nyugati felen.
Most 125 holdnyi terulet telepitesi es kereskedelmi forgalomba hozatali jogaiert folyik a csata. Azt szeretnek, hogy kapjanak PGI jogokat, Vin de Pays-kent. Bersac allitasa szerint a vezeto parizsi szakacsok nagyon keresik a helyi termekeket, s ebbe a bor is beletartozik.

Forras: Henry Samuel, The Daily Telegraph, a kepet gugliztam.

No comments:

Post a Comment