Search This Blog

Tuesday, 28 September 2010

Ausztria, WSET tura, harmadik nap, Domane Wachau


Harmadik nap - folytatas, Domane Wachau

A nap utolso harmadat Durnsteinben toltottuk. Itt talalhato a var romja, ahol a Oroszlanszivu Richard raboskodott hazauton a Szentfoldrol. A boraszatbol lehet latni a romot, felemelo latvany. Felmasztunk a mellette fekvo dombra/hegyre a szolo miatt, s ugyanabbol a szogbol neztuk a tajat, ahonnan Richard. Barkinek nagy elmeny lenne, ha kicsit is erdekli a tortenelem. Lasd kepek.
A pinceszet tobb mint 400 hektaron gazdalkodik, szovetkezeti rendszerben. Ez a Wachau borvidek majd harmada az 1400 hektarbol. A pinceszetet egy fiatal csapat vezeti jelenleg. Roman Horvath az igazgato, aki egyebkent magyar szarmazasu es Jedi. A foboraszt Heinz Frischengrubernek hivjak. Lasd kepek ismet. A felszin feletti epuletek modernek, a barokk kastelyt kiveve, ahol a banketteket tartjak. Mogotte a hires Kellerberg dulo. Az uzlet nagyon szinvonalasan van berendezve. Felette kostolohelyseg. Kaptunk egy turat a pinceben, megtekintettuk a hasznalt gepeket, majd le a fold ala a pincebe. A pince meglehetosen nagymeretu,s regi. Elmondasuk szerint Molotov itt ivott sok GV-t az osztrak kancellaral, s ez allitolag kozrejatszott abban, hogy `55-ben elmentek az oroszok Ausztriabol. Egy emlektabla,s asztal is be van allitva a pince legmelyen a hordok koze. Itt jut eszembe, egesz Ausztriaban minden altalunk meglatogatott borasz azt mondta, hogy nem talalsz sehol `47 elotti bort az orszagban, mert az oroszok mindent megittak a megszallas elejen. Volt aki befalazta pinceje egy reszet, s igy probalta menteni a keszlet egy reszet...Kesobb felmentunk a szolobe, lasd kepek. Domane Wachau jelentos minosegi ugrast hajtott vegre a kozelmultban. Bevezettek egy rendszert, amely arra osztonzi a termeloket, hogy magasabb minoseget nyujtsanak, ehhez elmeleti, s gyakorlati segitseget/oktatast biztositanak. A felvasarlasi aruk is jelentosen magasabb, neha haromszorosa a szokasosnak, ha megfelelo a minoseg. Filozofiajuk a leheto legkevesebb beavatkozas a dologok folyasaba a szoloben, s a pinceben. Teszik mindezt a modern technologia alkalmazasa mellett. Az esti grillezes is nagyon jol sikerult, igaz mikor megkerdeztek mit iszol egy Stiegl-t valasztottam elsore. Jolesett egy jo hideg sor a sok borkostolas utan.
Kostolt borok:
1-GV 2009 Terraces: kulonbozo dulokbol hazasitva, konnyu,egyszeru, friss, illatos, joivasu, a mindenapok bora, magas udito faktorral. Bar mindenhol ilyen lenne a belepobor a vilagon! 4-5 kozott, hangulattol fuggoen.
2-GV Federspiel 2009 Kollmitz: Komolyabb anyag, egy dulorol szarmazik, elegans gyumolcsok, kecses, szep illat, kremesebb. Alkohol kicsit magasabb, de meg mindig konnyusulynal jarunk. Most 6 pont legteteje.
3-Riesling Federspiel 2009 Terraces: Ez a par ugyanaz rizlingben a 3-as a tobb dulobol hazasitott, konnyedebb, nemileg alacsonyabb minoseget kepviselo valtozat, tipikus rizling karakterrel (csonthejjas gyumolcsok).5 pont alja.
4-Riesling Federspiel 2009 1000-Eimer-Berg. A hegy onnan kapta a nevet, hogy 1000 egysegnyi szolot lehetett rajta szuretelni minden evben. A jegyzetem szerint egy eimer 56l volt, tehat 56 000l lehetett, de nem vagyok 100% a dologban. Tobb komplexitas, szebb egyensuly, tobb asvanyossag, kesobb szuretelve, nagyon jol lehetne etellel parositani. 6 pont alja
5-GV Smaragd 2009 Axpoint: Minosegi ugras felfele. A hely hidegebb mikrokilmaja, s a talajszerkezet eltero volta adja a kulonbseget. Nagyon komplexnek bizonyult,s dios, mogyoros vonalat veltem felfedezni, s nagyon tetszett! 7pont alja
6-GV Smaragd 2009 Achleiten: Talan egy hajszallal meg magasabbra teszi a lecet. Visszafogott, koncentralt, ugyanakkor elegans. Hossza nagyon jo. Nagy eresi potencial. 7 pont teteje. Kesobb talan eleri majd a 8-at?
7-Riesling Smaragd 2009 Loibenberg: Az ultetveny 220-400m magassagban van, a Pannoniabol bearamlo meleg levego hatasa "elteti". Nagyon koncentralt, kemeny, ferfias, karakteres bor. 7 pont alja.
8-Riesling Smaragd 2009 Achleiten: Ez a bor nem a fajtarol, hanem inkabb a helyrol/hegyrol szol. Allt, mint a covek. A fustos, petrolos ,femes erzes mintha meg mindig itt lenne a nyelvemen (legalabbis az agyamban) -hossza etalon . Meg sok ev van benne. 7-8 pont kozott. (Most).
9-Beerenauslese 2009 Terraces: 1 hete palackozva, muskotalyos, muller-thurgau, chardonnay van benne. Aranysarga szin, aszalt kajszi, mez a nyelven. Hossza jo.110g maradekcukor, 9g/l savtartalom, mar most is ihato, egy almasreteshez idealis. Nagyon kedvelt a Skandinaviaban. 7 pont alja.
10-GV Spatlese 1977 Lichtenstainerin: Ezt a nap csucspontjanak szanta Roman, mar a vacsora alatt, persze elokerult a jegyzetfuzet, meg a kamera ismet. Brutalis, komplex orr, aranysarga szin, komplex viragmezo, mez, dio, karamell, bors, fuszerkeverek tolonganak az ember szajaban, ugyanakkor nemi kesernyet is felfedezni veltem. Orra talan jobb. Hossza legendas. Mar nem fejlodik tovabb Roman szerint, de meg egy 10-15 ev siman kinez neki ebben az allapotban. Most erre mit is kene adnom? Mennyire lehetek bator? Nincs nagy tapasztalatom ilyen koru borok pontozasaban...7-8 pont? Lasd kepek.
Legkozelebb az utolso, negyedik naprol lesz szo..

No comments:

Post a Comment