Search This Blog

Wednesday 13 October 2010

A vörös iszap

Az alabbi iras harmadkozles, eloszor a Somloi Apatsagi Pinceszet honlapjan jelent meg, Balogh Zoltan irasa, majd a Muvelt Alkoholista is atvette. Ugy gondolom, hogy az esemenyek tekinteteben minnel tobb helyen lathato, annal jobb.

A vörös iszap


Bizonyára mindenki hallotta a megrázó hírt, hogy október 4-én az Ajka melletti timföldgyár tározójának átszakadt a gátja és egymillió köbméter vörös iszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre.

Sok barátunk keresett meg azóta aggódva, hogy milyen hatása is lesz a borvidékre ennek az egészen elképesztő katasztrófának.

A borvidék szőlőterületeit nem érintette az áradat, az a szőlőterületektől mintegy kilométerrel délre folyt le a Torna-patak medrében illetve a patak környékén lévő, mélyen fekvő mezőgazdasági területeken.

A Somló hegy környékén az uralkodó széljárások kizárják, hogy az esetlegesen kialakuló szálló por a szőlőtermő területekre kerüljön.

A hegyközség felvette a kapcsolatot a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékével, hogy egy méréssorozattal tudományosan vizsgálják meg, hogy ez a katasztrófa hogyan érinti hosszú távon a borvidéket.

Tudomásunk szerint a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei is vizsgálatokat folytatnak abban a tekintetben, hogy milyen ökológiai vonatkozásai lesznek illetve lehetnek a történéseknek.

A Somló-hegyre jelenleg veszélyt csak az jelentheti, hogy a Devecserben és Kolontáron lakó szőlősgazdák és a hegyen dolgozó szőlőmunkások a járműveikkel szennyezést hordanak fel a borvidék útjaira. Ezt megelőzni illetve megakadályozni sajnos nem lehet. Kizárólag a gazdák és a munkások elővigyázatosságában bízhatunk.

A mi területeink körüli utak tiszták és ügyelünk arra, hogy azok is maradjanak.

A birtokunkon dolgozó munkások biztonságban vannak. Mivel ők kivétel nélkül somlóvásárhelyi lakosok, ezért a falu sorsát különösen a szívünkön viseljük.

Kérünk nagy tisztelettel mindenkit aki tud, hogy segítse a somlóvásárhelyi önkormányzatot a kármentesítésben.

Az önkormányzat költségvetési számlaszáma:

OTP 11748038-15427009
Cím: 8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1
Az utalási tárgyba írjuk azt, hogy "adomány vörösiszap kármentesítésre"

Forras:
http://www.juhfark.hu/hu/hirek/a_voros_iszap/

No comments:

Post a Comment