Search This Blog

Monday 18 October 2010

Leckford elso resz






Ma hazafele a vonaton volt idom egy kicsit, szoval itt kovetkezik Leckford elso fele:

Egy nap Leckfordban

Ceges kepzes.
Nagyon erdekes napom volt hetfon. A Waitrosenak van egy majd 4000 angol hold nagysagu mukodo farmja Hampshire megyeben, ahonnan sokfajta sajat termek kerul a polcokra, pl: tej, gomba, alma, korte, mez, csirke, tojas. Termeszetesen az egesz farm a Waitrose altal kepviselt - magas minoseg eloallitasa a kornyezetbarat modszerek alkalmazasa mellett - eszme jegyeben mukodik.
Szamunkra 2 dolog lehet erdekes, az elso a szoloultetveny, a masik az almabor keszitesehez hasznalt almatermesztes.
Kezdjuk a szolovel.
Angliaban az elmult evekben jelentos szolotelepitesek zajlottak. A hideg klima miatt korai eresu fajtak dominalnak, mint peldaul a Muller-Thurgau, Schonburger, Bacchus, Huxelrebe, Phoenix, Reichensteiner, Seyval Blanc a fehereknel, mig a fekete fajtaknal a Dornfelder es a Rondo emelendo ki. Az angol borpiacon hatalmas fejlodes figyelheto meg a hazai termelesu habzoborok szegmenseben is, s cegem nagyon helyesen tobb kulonbozo pinceszet termekeit forgalmazza, melyek nagyon jol szerepeltek az elmult 10 evben a nagy nemzetkozi borversenyeken (IWSC, Decanter, stb). A Champagne-hoz hasonlo klimatikus viszonyok, az azonos talaj sokak szamara meglepo minoseget produkal, megfelelo szolomuveles mellett. Persze ez nem olcso az angol szigeten (munkaerokoltseg). Azonban a hazai premium termelok (habzoborban) jelenleg nem kepesek az igenyek kielegitesere mennyisegileg, s ez csak noni fog! Cegem gondolt egyet - s alapos merlegeles utan, Jedik is reszt vettek benne - telepitett egy majd 5 hektaros ultetvenyt a klasszikus Champagne fajtakbol: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. A suruseg 2.25m x 1.2m. A talaj sekely kovas agyag termoreteg meszkoves sziklas alapkozeten. Az ultetveny nagy resze Del-Del-Keleti fekvesu domboldalon van 4-13 fokos lejtessel. A napsutest igy nagyon jo hatasfokkal tudjak majd kihasznalni a novenyek. A lejtes miatt a sorok kozott fuvesitettek az erozio es a vizlefolyas
csokkentesere. A lehetseges fagykar miatt a domb aljaban levo teljesen lapos terulet nem lett betelepitve, lasd kepek. Az ultetes 2009-ben tortent, tehat most a masodik evukben jarnak a csemetek. Az elso evben alig 60cm-ert ertek el novesben, mig iden a 2m-t is atlepte nemelyik. Fagykar miatt az ultetveny 2%-at ujbol kellett telepiteni. A lehetseges vadkar miatt vedocso a fiatal csemeteken, illetve az egesz korbe van keritve, alul nyul ellen suru szovesu femkerites, felul ritkabb szarvas ellen. A muvelesi mod egyoldalu Guyot kordon lesz. (Remelem jol forditottam, javitsatok, ha nem, legyszi!) Elso szuret 2012-ben varhato, kereskedelmi forgalomba kerulese a tobb eves erlelesi idoszak miatt 2015-ben. Champagne metodussal hazasitas fog keszulni. Igeretes tervnek mutatkozik, csak gyozzem kivarni mig megkostolhatom. (Meg 5 ev:()
A masik erdekes dolog az almatermesztes almabor keszitesehez. A talaj 3-as tipusu az 1-5-os skalan a termelesi igazgato szerint (angol besorolas, nem tudom pontosan mit is takar), nem idealis almatermeszteshez, azonban a vekony termoreteg alatt rejtozo meszko miatt -mely extra karaktert, izt ad a deszert almaknak - megis nagyon jol mukodik a dolog. Amire talan a legbuszkebbek az a Leckford Cox`s Apple Vintage Cider. Ismet a minoseg van eloterben, az ultetveny kisnovesu fakat tartalmaz, a muvelesi mod regimodi, amit lehet nem gepesitenek, kezi, szelektiv szuret, mindez nagy koltseggel jar. A tokeletes gyumolcs a boltok polcain kot ki, a kozmetikailag nem 100%-os (meret, forma,stb), de minosegben ugyanolyanbol keszul a memes nedu. A foldre hullott gyumolcsot nem hasznaljak fel. A gyumolcsok tarolasa nagyon erdekes volt, mintha egy urallomas zsilipkamrajat lattuk volna a raktarban. Ha jol ertettem: A gyumolcs meg mindig elo, tehat oxigent von ki a kornyezetbol, szendioxidot bocsat ki, ami kivonnak, s nitrogennal potolnak, s igy - hutott allapotban , eppen fagypont felett - a gyumolcs sokaig eltarthato. Sot az izvilaga is fejlodik kozben. Felfoghatjuk ugy is hogy hozamkorlatozassal termelik az almakat, sokkal kissebb mennyiseget alitanak elo, mind nemelyik termelo, de a minoseg, s persze az ar magasabb. A farm nem bio, hanem integralt gazdalkodast folytatnak, ami a regi tipusu gazdalkodasbol vett jobb dolgok otvozese az uj technologia vivmanyaival.
Az utolso kepen egyik kozlekedesi eszkozunk lathato, kicsit huzatos volt nagyobb sebessegnel.
Volt alkalmam megbeszelni par szoban a mult heti osztrak-magyar borkostolot is az egyik Jedivel, foleg Somlot erintve.
A nap masodik reszeben kostolas folyt, errol legkozelebb, reszletes jegyzetekkel.

No comments:

Post a Comment