Search This Blog

Tuesday, 25 January 2011

Rizling paros


Mult heten kozelebbi ismeretsegre tettem szert ket nagyon kulonbozo rizlinggel. Az ovilagit mar kostoltam egy hosszabb sorban par honapja, az ujvilagit meg mar regota tervzegettem.
Kendermanns Riesling, 2009, Special Edition, Germany. Ezzel kezdtuk az estet.
Szinte teljesen attetszo, szintelen. Mozgatva nem tapad. Illataban a citrus aromak dominalnak. Kostolva a zoldcitrom, keves ananasz, majd asvanyos (azott ko, pala) vonalon haladhatunk a nem meglepoen citromos veg fele. Szaraz, s megis egy keveske maradekcukor erezheto, magas savtartalom, kozepest eppenhogy alulrol megkarcolo alkohol, konnyu test. A korty egyszeru, de sallangoktol mentes. Vege rovidke. Idealis nyari estekre. Csak inni, s nem gondokodni rajta. Ez most nalam csak 4 pont legtetejere volt eleg, 12%, Waitrose, kicsit tobb, mint £6.
Lassuk az izmosabb versenyzot:
Villa Maria Riesling, 2009, Private Bin, New Zealand
Szinten a szinte szintelen fajta kepviseloje a pohar aljara nezve. Az orra azonban mar sokkal erotejesebb, van itt minden, mint a bucsuban: Erett citrom, viragoskert, barack, guava, kis kandirozott cukorka. Kostolva nagyon intenziv tropusi gyumolcsok, erett citrom. Tartalmas, zamatos, valtozatos. Jo egyensuly, magas sav, kozepes alkohol. Mas dimenzio mint az elozo bor. Hossza is megfelelo (kozepes+). Elfogyott az uveg hamar. Jo ujraivasi faktor. Fuszeres indiai falatkakhoz parositottuk. A bor tobb kulonbozo teruletrol van osszehazasitva, hogy elerjek a kivant mennyiseget. Valahol olvastam, hogy vadelesztot hasznalnak. Vaskos 5 pont, 12.5%, Waitrose, £8.49

2 comments:

  1. what do u think about this 2 wines which is your favourite one?

    ReplyDelete
  2. The Villa Maria.

    ReplyDelete