Search This Blog

Thursday 5 May 2011

Paptag konkurencia


A juniusi angol Decanterben van egy 8 oldalas resz Mornington-felszigetrol, ami Victoria allamban, Ausztraliaban van. Az elejen fizetett iras a szabaduszo Andrew Catchpole tollaaol, majd kostolasi jegyzetek a regio boraibol. A cikkek lenyege: az elmult 30 evben felfedeztek ezt a felszigetet a Pinot Noir es a Chardonnay reszere. A regio hirneve egyre emelkedik, nagyon felkapott lett az elmult evekben. Persze a dolog nem megy magatol, komoly munka all mogotte. Osszefogas, rendezvenyek, tudas, (jol elhelyezett cikkek, hirdetesek), s az adottsagok. Most latszik beerni az eddigi munkajuk. Olyan nagyok is rakattantak a temara, mint mondjuk Jancis Robinson. Ime a pelda arra, hogy hogyan futtassunk fel egy borvideket.
35 eve a kiserletezessel, a tanulmanyokkal kezdtek, ekkor telepitettek az elso szolot, s mas fajtakat is probaltak: rizling, tramini, cabernet, aztan ezek mentek (elenyeszo meretben meg megtalalhatok), s maradt a pino es a chardonnay, mint fo csapasirany. A szivonal szinte evente emelkedett, a pincek gombamod kezdtek szaporodni, s elkezdtek jonni az eredmenyek. Ma ott tartunk, hogy az elso telepitesek elertek a 20 ev feletti kort, s a borok nemelyiket a hozzaertok sem tudjak - vakon - hova tenni, keverik pl Burgundiaval. Mara ott tartanak a borok, hogy konnyen el lehet kuloniteni a dombrol illetve a laposbol keszult borokat, s mar az egyes parccellakat kezdik faggatni. A cikket olvasva egy boraszat neve nagyon megfogott, nagyon el van talalva, ha egyszer lattad, soha nem felejted el: "Ten Minutes by Tractor".
A kostolasi jegyzeteket nezegetve a legjobb pontot kapott bornal felcsillant a szemem. "Ez van nalunk is!", Persze jobban megnezve raebredtem hibamra: Azt a bort Stonier Reserve Pinot Noir 2008-nak hivjak (£20.85, s 18,5 pont a Decanternal), mig a nalunk kaphato a Stonier Pinot Noir 2009, £12.99-ert. Netes kutakodasom alapjan a kulonbseg lenyeges, mig az elobbi a legjobb sajat anyagbol keszul, az utobbi vasarolt szolobol. Mindegy, lassuk:
Elenk rubinszinnel fogad, orra gazdag, sokretu, piros gyumolcsok tomkelege (meggy, malna, eper) kis fuseres vonallal bolonditva, de egyaltalan nem tolakodo, inkabb elegansnak modanam. Kostolva sok gyumolccsel nyit - a fent emlitetteken kivul meg egy kis szilvat is felfedezni veltem, gyonyoru sav, teste kozepes, tannin szinten, az alkohol kozepes+, de egyaltalan nem log ki, minden mas feler melle. Szep struktura. Nagyon elegans, mindene a helyen van, s a vege is kelloen hosszu. Csavarzar, meg fejlodhet. Francia hordok, kezi szuret. Megallna a helyet egy hasonlo arkategoraju Paptag ellen. Waitrose, 6 pont legteteje. Vajon milyen lehet a nagyobb teso?

No comments:

Post a Comment