Search This Blog

Tuesday, 28 June 2011

Orban Gergely kostolo a BorPontban
Junius 23-an este Gyorben a Borpontban voltam Orban Gergely kostolon.
A kis pince viszonylag fiatalnak mondhato, ez a harmadik evuk. Orban korabban Bereseknel dolgozott 5 evet, s vegre sajat labra allt, amivel regi alma valosul meg. A teruleteit nemreg vasarolta, a koncepcio az volt, hogy idos ultetvenyek legyenek, s ugy alakult, hogy a szurkebarat es a chardonnay lett a vezervonal (egyenlore, mivel 1000 toke furmintot telepitenek eppen.) Ugy vettem ki elmondasabol, hogy eleg rendesen hozamkorlatoz, ami jo jel. A palackjain egy erdekes, - s nekem egyebkent tetszo - szamozas jelenik meg, minden uveg nyakan van egy szam, ami azt jelzi, hogy hanyadik palackozas volt az a pincenel. Jo USP, jo marketingfogas. A weboldaluk is jol kidolgozott.
Akkor nezzuk a kostolt borokat.
Kuvelet 2010, (07), 1250 Ft, par napja Fater is megenekelte a Borravalo.hu-n. A hazasitasban levo traminit vasarolta. Vilagos aranyszin, zoldes villanasok, illata viragok, nemi fuszeresseg. Kostolva kisse rusztikusnak irhato le, jo ivobor, kozepes test, citromos, fuves erzest nyujt. Markans sav, s az alkohol tul sok. kis joindulattal 5 pont alja.
Pinot Grigio 2010 (06), 1830 Ft. Vulkani altalaj, 20 eves tokek. Kisse rozsaszines arnyalatot is mutat, a testesebb, komolyabb szurkebaratos vonalat kepviseli, Jo illat, s izvilag. Sav, s alkohol is jo. Vege nem egy vilagbajnok, de jol elkeszitett bor egy nehez evbol.
Kotenger Chardonnay 2009 (01). 1650 Ft. Az "elsoszulott" , 30 eves tokek, lengokaron, 21-es mustfok, 6 het finomsepron tartas, nincs hordo. Komoly, erett illat, s izvilag, palackbuke, citromok, sos-asvanyos - meg kell mondanom, hogy igen jo - dolgok jonnek elo a poharbol. Jo gasztrobor, nalam a kostolo legjobb tetele, bestbuy plecsni.
Chardonnay Battonage 2009 (04). 3490 Ft. Ez lenyegeben az elozo tetel maskepp feldolgozva, hordo, s battonage 15 hetig. A hordos aromak (vajassag) jol erezheto, azonban meg kell neki 2-3 ev, hogy a csucson legyen. A tobbiek szerint a kostolo legjobbja, szvsz tul draga.
Brutal 2009 (03). 3860 Ft. Kesei szuret, 25-os mustfok, 16.5-es alkohol, az egypoharas bor. Bejon vagy nem jon be. Nincs kozeput. Nekem nem jott be. Az alkohol dominal az egesz borban, masra szinte nem is lehet jol odafigyelni, olyan vermouth-s erzes. A bor tobbi resze nem all egyensulyban az alkohollal.
A kostolo ket utolso tetele ugynevezett "urmosbor" volt. St Trifon gyomberes es a St Trifon keserufuves bor.1900 Ft mindegyik. A dolog lenyege, hogy az erjedesben levo borba gyogyfuves zacskot logatnak, s igy kulonbozo bajok orvoslasara alkalmas borok kesulnek. Sajna az uj EU-s szabalyozas nem ismeri. Nem egy tomegtermek, s nem is elsosorban a borpiac szamara keszulnek. A gyomberes az tumor ellen van, s gyogyhatasu, a keserufuves meg emesztesre, epere. Illatban olyat nyujtottak, mintha belepsz a regi, patinans patikaba. Ez izben is jelentkezett. Megitelni oket nem tudom, erdekessegnek jok voltak.

No comments:

Post a Comment