Search This Blog

Tuesday, 28 June 2011

Pincelatogatas Bott Frigyesnel


Hosszabb szunet utan jelentkezem ismet.
2011 junius 21-en kisebb barati tarsasaggal meglatogattuk Bott Frigyes boraszatat. Ketlaki eletmodot folytatnak, a pince - egyenlore - Komaromban van, mig a szolo Muzslan, jo haromnegyed oranyi autozasra. Az ultetveny kozeleben levo Bela faluban befejezes elott all a vendeghaz, amely Frigyesek otthonaul is szolgal majd a nyari honapokban, megsporolva az utazgatast. Szep, s hangulatos lesz. Ha valaki a nyugalmat keresi, itt megtalalja a jo borok tarsasagaban. Majd kimentunk a szolobe - utitarsaim nagy oromere - ugyanis nem szemelygepkocsira tervezett ut visz fel a hegyre, Frigyes nem veletlenul jar terepjaroval. Azonban a latvany mindenert karpotolt. A kornyezet nagyon szep, latni kell. A cimkeken megjeleno hires tolgyfa arnyekaban jot lehet piknikezni. Muzslan tobb evszazados multja van a szolomuvelesnek a kommunizmus alatti idoszaktol eltekintve. Az Esztergomi Erseksegnek is voltak itt szoloi. A kornyek most kezd ujjaeledni a tetszhalott allapotabol. Belan van egy nagyon szep otcsillagos kastelyszallo (Chateau Bela), Egon Muller boraszkodik benne egesz veletlenul. Kisebb-nagyobb pinceszetek is letrejottek az elmult 20 evben, de meg van hova fejlodni. Talan az infrastruktura hianyzik itt-ott a borturizmushoz. Frigyessel beszlgetve jol korbejartuk ezt a temat az autout alatt. Oszefogas, akarat, egyuttmukodes, egymassal, egymas mellett, s nem ellen a zarszo a temaban. A borvidek adottsagait, lehetosegeit Wachauhoz szoktak hasonlitgatni.
Frigyesnek 10 haktarja van, meg nem mind termo, vilagfajta, s hazai vegyesen. Az ultetvenyek 250m-450m kozotti magassagban talalhatok. 2 folyo, a Duna, s a Garam oleli korbe. Az ultetvenyen van regi telepites, s uj is. Az ujakat alacsonykordonon muvelik. Nincs gyomirtozas, kapalnak, s ez noveli a koltsegeket. A birtok 10 hektar, s ez maradni fog. Igaz a kereslet haromszor ennyi bort is felvenne, de a gazda filozofiaja szerint az mar tul sok, s nem atlathato. Jelenleg az utkereses idoszakat elik, meg sok tapasztalatot kell gyujteni a dulokrol. Ez tobb evtizedes tortenet lesz, s Frigyes tele van tervekkel. Nekunk csak elvezni kell a munka gyumolcset!
Visszaterve Komaromba megneztuk a folyamatosan bovulo pincet. Az eszkozparkon is latszik Figyes kiserletezo kedve. A fenseges, csaladias ebedet a konyhaban kaptuk meg, a borok kisereteben. S persze a hires tokmagolaj sem maradt el a vegen, tobbszor repetaztunk belole. Borkorcsolyanak egeszen kivalo. Persze itt is elojon Frigyes mazimalizmusa, mivel kezzel szedeti, ami borzalmas nagy munka, de minosegben sokat tesz hozza. Jegyzeteket nem keszitettem, s pontozni sem fogok, ez vendegsegben meltatlan szerintem. Tucatnyi bort kostoltunk, foleg fehereket. A borok minosege altalanosan nagyon jonak irhato le, de nem olcsok. Kiemelnem a kovetkezoket:
Kis noszogatasra elokerult a hires tramini is (2009), ami Frigyesen kivul mindenki kedvence, szepen hozta a rozsas-fuszeres vonalat, kicsit visszafogottabb volt, mint vartam.
A szinten kilences harslevelu eroteljes, bodzas, viragmezos illataval fogott meg, s a poharba kostolva sem kellett csalodnom, hozta a fajtajelleget a mezes-viragos vonalon, egy loket asvanyossaggal megspekelve. Eszmenyi gasztrobor. Szvsz.
A napot az orok kedvenc Pinot Noirral (szinten 2009) koronaztuk meg, szep, elbuvolo illat, nagyon valtozatos izvilag (malna, eper, foldes-fustos jegyek), jo egyensuly, talan az alkohol pottyet sok. Nagyon tetszett, s hiszek benne, hogy a kesobbi evjaratok ennel meg jobbak lesznek.
E borokbol hoztam is, kesobbi "analizisre" :)
Szep nap, nagy elmeny, csodas vendeglatas, csak ajanlani tudom mindenkinek! Meg talalkozunk!

No comments:

Post a Comment