Search This Blog

Friday, 6 January 2012

Cassoulet Pinoval


Karacsonykor mindig dilemma errefele mit is egyen az ember magyar fia. Pulyka kilove, nem tetszik, nem kedvenc, a pontynak iszapize van erre, mas etelek alapanyaghiany miatt nem nagyon megvalosihatok, ezert mindig valami madarnal lyukadok ki, altalaban lud vagy kacsa az aldozat. Iden az utobbi volt betervezve, legyen egy egeszben sutve illetve foztem valamit, amit cassouletnek hivnak (lasd kep). Ezt az etelt Keith Floyd: Uncorked cimu konyvebol vettem. A konyvet Jonathan Pedley MW-vel kozosen jegyzik a kilencvenes evek masodik felebol, s Franciaorszag borvidekeirol szol, nemi fozocskezessel megspekelve. Egyebkent nemreg adtak a Travel Channelen. A boros resz nagyon jol van megirva, mindenkeppen ajanlott. Ertheto, s elvezetes, mindenkinek. A recept lenyege: egytaletel babbal, kolbaszkakkal, kacsaval/luddal Languedocbol. Burgonya az nincs benne. A kacsas etelekhez bontogattuk sorban a Pinokat. Ime:
Bott Frigyes Pinot Noir 2009, 13.5% - Ezt mar kostoltam tavaly nyaron Frigyesnel, de az otthoni kostolasnal nincs meg az az elmenyfaktor, ami mindig feljebb tolja a szerzett beyomasokat. Szoval nagyon korrekt, szep bor, hozza amit kell (elbuvolo orr, szajban eper, malna, foldes, fustos jegyek), de ha ebben a sorban neztem akkor egy kicsit hianyzott nemi finessz, s talan a hordo is lehetne kevesebb. 6 pontot meglepi. 10 Euro kornyeke pincenel.
Esterhazy Pinot Noir Cuvee Reserve 2009, 13.5% - Egy szep peldany a sogorektol, kb 10 ojroert vettem a Billaban, ha nem csal az emlekezetem. Nagyon letisztult, tannin is sima, mennyisegre soknak tuno piros gyumolcs, de kisse talan egyszeru, hossza szep. A 6-ost ez is kierdemli.
Joseph Drouphin Chorey-les-Beaune 2007, 13% - Burgundia szivebol, Beaunetol delre, oreg tokekrol, bio es biodinamikus muveles. Sut belole az elegancia, a visszafogottsag, ezt tobb vasarlom negativumkent irta le, hogy vekonyka. szvsz ez nem allja helyet, illata szamoca, meggy, kostolva kaptunk meg ide malnat, feherborsot, sok mas egyebet. Mindig villantott valami ujat. Ez fogyott el legeloszor. A sor legjobb, legkiegyensulyozottabb darabja. Van meg benne tartalek. Megkarcolja a 7-est. Waitrose. £14.99.
Craggy Range Te Muna Road Vineyard Pinot Noir 2009, 14% - Ez a bor erosen burgundiai akar lenni, de azert ujvilagi gyokereit nem birja teljesen eltakarni. Gazdag, s koncentralt, gyumolcsorgia (eper, ciganymeggy,) s fuszerek. A faj(hang)sulyosabb vonalat kepviseli, de nem minden szepseg nelkul. Franciahordo, keziszuret. Nem rossz, izmos 6-os, de az ara nagyon huzos, £20 nalunk.

No comments:

Post a Comment