Search This Blog

Wednesday 8 February 2012

Osztrak borkostolo, London














Ma osztrak borok eves kostolojan jartam, Londonban. Eleg posh helyen, az Institute of Directorsban, ami a Trafalgar terhez van kozel. Majdnem nem jutottam el ide, mert beteg a gyerek, s akkor nem lehet beadni az oviba...Szoval a eloszor volt egy reggeli a medianak, ahova en is befertem a Decanter, a nagy angol lapok borujsagiroi, meg par MW (foleg a Kelet-Europaval foglakozok) melle.
Willi Klinger tartott egy rovid eloadast, hogy hol is allnak, s mit is akarnak, stb. Haat, roviden: nagyon toljak magukat. Hosszabban, ha valaki nem tudna, a 80-as evekben a beka segge alol indultak a nemzetkozi piacokon, s most ok a sikk, a trend. Mi, magyarok is igy alltunk par evvel kesobb, s nem latni, hogy ide jutnank. Az osztrak bor marketinget evi 8 millio Eurobol csinaljak/nyomjak, a szervezet nem csak allami tulajdonu (figyelem Magyarorszag!), hanem megoszlik a kormany, a tartomanyok, s a boraszatok kozott. S egyuttmukodnek, egymassal, egy ugyert, hosszutavon. nincs am koncepcio, s szemelyzetvaltas 2-3 evenkent...Evi termelesuk 250 millio liter korul van, ebbol 50-70m kivisznek kulfoldre, de ugyanakkor ugyanennyit inportalnak is. Tehat, pont annyit termelnek, mint az orszagos fogyasztas. Az angol piacon a felso kategoriaban vannak jelent, palack atlagaruk £7.50 korul, mig az angol palack atlagar £4.50 korul mozog. Willi mutatott egy modellt, miszerint ahhoz, hogy elerjel 135 ezer Euro adozas elotti eredmenyt a 43 ojros palakbol eleg 2000 ladanyit eloallitani, mig a 26 eurosbol mar 15600-at kell, ugyanezert az eredmenyert. Mar beazonositottak itt a piaci lukat, amit be szeretnenek tomni, tehat most aktivan nyomulnak ebben a szegmensben az angol piacon. Mivel nem tudnak volument produkalni, hogy szupermarketben (pl TESCO) lepjenek be, fogtak magukat, azt kiabaljak, hogy a "kicsi is szep", s gasztropubokra, s fuggetlen/specialista borboltokra utaznak. Persze a 2010-es rossz evet ok is szivtak 40%-os termeleskiesessel, de ugyanakkor a export osszege nott! Exportra csak azokkal foglalkozik a OWMB, akik 50 ezer L felett allitanak elo bort. Kulonosen koncenttralnak a Tavol-Keletre, Svajcra, New Yorkra, s Angliara. Minden piacon a probalnak alkalmazkodni a helyi igenyekhez. Peldanak meselte, hogy az egyik szommelier, igy adja el oket egy meno nyujorki barban:
- Milyen bort iszol? Voroset, feheret vagy ZOLDET?
- Zoldet?
- Van ez az osztrak szolofajta, a GV....
S meg is van fogva a vevo. Nem am pottyokkel dobaloznak. ...
A borkulturat hozzakapcsoljak mindennel (zene,kultura,turizmus,vendeglatas,stb), egy mukodo csomagban adjak el. Lenne mit tanulnunk toluk.
A beszamolo vegen kicsit ertekezett az osztrak borok kategorizalasarol. Nemsokara jon a Neusiedlersee DAC, a classic az csak zweigelt lesz, mig a magasabb szinten legalabb 60% zweigelt, hazasitva. S megmutatta, hogy hol tartanak az uj EU-s borkategorizalas (P.D.O.) bevezeteseben. 70%-ban kesz, s vilagosnak tuntek a hatralevo celok is.
Mastol tanulni, masolni nem szegyen, sot a kinaiaik egy kontinensnyi orszagot epitenek ra. Mi mikor csinalunk hasonlo visszhangokat kivalto, hasonlo nagysagrendu rendezvenyeket? Ha nem, akkor miert nem? Nincs akarat, penz, osszefogas, ilyen minosegu bor? Vagy valami mas? Miert is irom ezt a szokasos nyavajgason kivul? Akinek ezeket e sorokat szantam, az ugyis tudja. Reszletekbe nem mennek bele.
Akkor nezzuk a magat a kostolot: 76 termelo, kb 400 bor. Ket kulon teremben elhelyezve, az egyikben az angol importorrel rendelkezok, mig a masikban akik ilyet keresnek, Az egyszeruseg kedveert. Jomagam nem birok ennyi bort vegigjarni ennyi ido alatt. Nemugy mint Julia Harding MW, aki ezt tette. Gondolom irasa hamarosan elerheto lesz Jancis Robinson honlapjan. En a kovetkezokeppen kostoltam: Figyelembe veve dr. Barta ajanlasait, s fajtankent. Eloszor egy kor gv, majd rizlingek, majd egyeb feherek, majd pinok, majd kekfrankosok, vegul edes borok. 5 ora alatt kb 100-ig jutottm, ez kb 3 perc per bor, s ebben benne van minden egyeb tevekenyseg is. Igy elsosorban a minoseget sikerult beloni,
illetve benyomasokat tudtam szerezni. Par bor ami megragadott:
Hirtzberger - Smaragd Axpoint, GV, 2010. Mindene nagyon helyen volt, komplex, s hosszu.
- Smaragd Hochrain, R, 2010. Nagyon atlatszo, elegans, de gazdag, elmeny, s nagy bor egyszerre.
Umathum - "Gelber & Roter Traminer" 2010. Prominens orr, izmos test, sokretegu.
Weninger - "Alte Reben" Blaufr. 2007. Fantasztkus illatfelho, nagyon koncentralt, a gyumolcsorgiat mar megspekeli masodlagos izjegyekkel.
Jurtschitsch - Reseve Dechant "Alte Reben", GV, 2010. Nagyon eltalalt bor, szinte
tokeletesen egesz.
- Reserve, PN, 2007. Komplex, retegelt, szep aranyok, orombor (nekem).
Unger Petra - Reserve "Alte Reben" Oberfield, GV, tenyleg nagyon jo bor, de ami igazan tetszett az a Reserve Gaisberg, Rheinriesling, 2010. Szinte szikar, jol felepitett, gazdag asvanyossag, s elegans is egyszerre.
Prager - itt talan a Smaragd Achleiten "Stockkultur" ragadott meg legjobban a melysegevel. Mondjuk a tobbi bora se volt semmi, de ez nala mar elvaras szinten megy.
Loimer - Reserve Steinmassl, Riesling, 2010. Viragok, asvanyossag vegtelennek tuno veg. Nagyon ott van.
Nikolaihof - Nikolaihof Steinriesler Riesling, 1999. Talan a kostolo legjobban tetszo bora nekem. Nagyon nagy bor, kozel a tokeletesseghez. Mindent nyujtott, amit halando emberfia rizlingtol elvarhat.
Brundlmayer - Steinmassel Riesling, 2006. Itt is megakadtam egy kicsit kostolas kozben. Nem a termelo csucsbora, de nagyon szep formajat mutatta. Petrolossag, stb.
Knollnal a Smaragd Schutt Riesling, 2010 volt meghatarozo elmeny.
F.X. Pichlernel korbetancoltuk egymast Steven Spurrierrel kostolas kozben. A Smaragd Loibner Loibenberg, GV, 2010 fogott meg rendkivuli tisztasagaval, s melysegevel. Utoize is nagyon hosszu.
Ott Bernard - A "Der Ott" GV 2010, s a Feuersbrunner Rosenberg GV 2010 tenyleg hoztak a dr. Barta altal emlitett format. Tetszett meg a "Qvevre" GV, 2010, amit amphoraban keszitenek, 6 honap a foldben. A Travel Channelen lattam ilyesmit Isabelle L. MW musoraban, az egesz Gruziabol szarmazik, nem olcso, de kulonleges bort ad.
Gritsch Mauritiushofnal Smaragd Steinporz GV 2011, s a Smaragd 1000 Eimerberg Riesling 2011 nagy borok.
JbN - Ez nem tetszett annyira, de kulonleges volt az biztos! "Rosolo Babbino Caro", Zweigelt 2009, 19.5%!!!-os alkohol, olasz beutes, erdekes volt, s borzalmasan draga, 30 euro/felpalack.
Kohl - Classic Gelber Muskateller, 2011. Beleposzint, de nagyon jo aranyok, s karakter. Jo ar/ertek arany.
Setzer - Reserve Kreimelberg, Roter Veltliner, 2011. Nagyon ritka fajta, 40 evnel regebbi telepites, nem kostoltam sok ilyet. Bejott. De itt mar faradt voltam nagyon.
Osszesegeben jol eltalalt rendezveny, jo borok, s jo kostolasi lehetoseg.

3 comments:

  1. Köszi a posztot, élvezettel olvastam. Örülök, hogy nem "fürödtek be" a tippek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En koszi a tippeket. Mi mikor csinalunk hasonlo rendezvenyt? :(

      Delete
  2. Idokozben a Jancis Robinson oldalan is megszuletett a cikk:
    http://www.jancisrobinson.com/articles/a20120318.html

    ReplyDelete