Search This Blog

Saturday, 7 April 2012

Chateau Stanley?

Most van a Falklandi haboru 30 eves evforduloja, s manapsag a brit-argentin kapcsolatok meglehetos melyponton vannak. Nem segitett ezen a kozelben nemreg talalt koolaj, William herceg 6 hetes kihelyezese a szigetekre, mint RAF helikopter pilota, s az amerikai szinesz, Sean Penn nyilatkozatai sem, hogy csak a kozelmult idevago esemenyeit emlitsem.
Hogy is jon ez ide? Anglia legnagyobb boraszata, a Chapel Down - talan joelore gondolkodva: lovagoljuk meg a mediahiszteriat - kitalata, hogy elkesziti az elso angol malbecet. Eme hiszteria erzekeltetesere: a mai The Times a masodik s a tizenotodik oldalon foglalkozik a dologgal. Az eghajlat nemigen kedvez errefele ennek a fajtanak, mivel sok-ok napsuteses orat igenyel. Malbec a kodos Albionban? Megoldas? Vasaroljunk 1500 kg szolot Argentinabol, repitsuk el Angliaba, s keszitunk belole italt itt. Igen, italt, mert bornak nem szabad nevezni a szigoru szabalyok miatt. Helyette talan alkoholtartalmu ital a megfelelo elnevezes. Hogy kik a felelosok ezert az orult otletert? Andrew Maidment, az argantin borok europai fonoke, s Josh Donaghay-Spire, foborasz a Chapel Downnal. A termes Finca la Francabol szarmazik, 1 evvel ezelott erkezett repulovel a szigetorszagba, s aprilis 17.-en fogjak bemutatni a kesztermeket. A piacot nem fogjak elarasztani az 1000 palackkal, csak a Gaucho csoport argentin ettermeiben lehet majd kapni. Neve meg nincs. Chateau Stanley?
Jane MacQuittynek volt alkalma megkostolni, s kovetkezoket irta rola: A fajta jellemzoi a kovetkezok: magas alkohol, nagy test, eros tannin, szinte fekete szin, mint a tinta. Ez itt a kovetkezokkel egeszul ki: lekvaros izjegyek, nem tul tiszta korty,s durva, keseru befejezes. Ami jonak irhato le az az afonyaillat.
Haat, ez a kritikam nem fogja tovabb melyiteni a ket orszag kapcsolatat!
Forras: The Times, Rosemary Bennett es Jane Macquitty

No comments:

Post a Comment