Search This Blog

Tuesday, 14 August 2012

Wold Top Sorfozde

A mai tema nem bor, de talan belefer a blog temajaba.
Hetfon sorturan voltam a munkatarsaimmal. Ez a jo szokasunk ugy nez ki, hogy evente egyszer felkerekedunk, s elozetes bejelentkezes utan sorra latogatjuk az altalunk forgalmazott ale tipusu sorok keszitoit. Van jopar, mivel cegemnel vagy 100 kulonbozo fajtat tartunk csak ebbol a tipusu nedubol. Meg blogom szuletese elott voltunk a Kelham Island Brewery-nel (Sheffield), ami nagyon "jol sikerult" este volt, azt nehez lesz valaha is uberelni. Sorra kerult a Thornbridge Brewery (Derbyshire) is, igaz ide csak kevesen mentunk, s nekem kellett vezetni, szoval nem volt annyira "jo" moka.
Szoval bereltunk egy minibuszt, aztan hajra. Hosszu ut vagy 100 merfold innen. Ez a csaladi tulajdonban levo sorfozde Yorkshire-ban talalhato, a tengerparthoz kozel. Csak 2003-ban kezdtek tevekenyseguket, igaz mar generaciok ota foldmuvelessel foglalkoztak a tulajdonos felmenoi a kornyeken. Tom Mellor lathato is az egyik kepen. A sorfozde egy atalakitott pajtaban van, valahol az isten hata mogott, festoi, de nehezen megozelitheto helyen. Sajat vizforrassal rendelkeznek, ami lenyegeben egy luk, amiben osszegyulik a meszko altal megszurt viz. Nem vagyok geologus, hogy ezt le tudjam irni erthetobben:) Osszesegeben nagyon jo benyomast keltettek. Probalnak helyi beszerzessel beszerezni amit csak lehet. Az arpa nagyjat sajat maguk termesztik. S a kornyeken (40 merfoldes korzetben) probalnak ertekesiteni. Probaltak messzebbre is, de nem eri meg nekik logisztikai szempontbol.
Havi termelesuk kb 60000L. Ennek kb harmada kerul lepalackozasra, a tobbit hordobann ertekesitik. Majd kettucatnyi sort keszitenek, s berfozest is vallalnak. A valasztekbol 4 allando, egesz evben folyamatosan fozott soruk van, a tobbi idenyjellegu. Nalunk kettot forgalmazunk, A Wold Gold-t, (4.8%ABV) ami egy szoke kontinentalis tipusu sor, gyumolcsiz, kis fuszer, s meglehetosen eros. Jopar dijat kaszaltak vele. A masik A Wold Top Against the Grain, (4.5%), glutenmentes, kesernyes, citromos felhangok. Itt megvitattuk azt, hogy mi lenne ha ezt a soruket nemcsak a normalis sor szekcion arulnank, hanem raknank belole a Free From-ra is, ami egy kulon szekcio, ahol ossze van gyujtve az osszes termek amit forgalmazunk mindenfele allergiakra (liszterzekenyseg, stb). Jelenleg az Estrella egy termeke van ott, mas nincs. Lehet hogy kiprobaljuk.
Bontottunk meg par barna sort is nagy oromomre. A sorfozde altal biztositott konnyu ebed utan leugrottunk a kozeli tengerpartra par orara, majd nyomas haza.
Tetszett a mentalitasuk, s hogy minosegi termekeket keszitenek, fokent helyi alapanyagbol.

No comments:

Post a Comment