Search This Blog

Thursday, 22 July 2010

2008 Pinot Noir, Vin de Pays de l’Aude, Bouchard Aine & Fils, France


Erre a borra Jane MacQuitty - a Times borkritikusa - hivta fel a figyelmemet az ujsag hasabjain keresztul. Azt irta rola "nevetsegesen jo Pinot Noir".
A Bouchard Aine & Fils egy nagy hagyomanyokkal rendelkezo kereskedohaz. Tortenetuk tobb mint 250 evre vezetheto vissza. Ekkor telepedtek meg Côte d’Or-ban. Franciaorszagban a nagy borkereskedo hazaknak a multban jelentos szerepuk volt a bor eloallitasaban, s ertekesiteseben. A dolog ugy nezett ki, hogy felvasaroltak a szolot, a mustot a kis termeloktol, s az igy keszitett bort sajat nev alatt hoztak forgalomba. A Napoleon altal megalkotott francia orokosodesi torvenyek miatt a parcellak egyre kisebbek lettek minden alkalommal, amikor aparol fiu(k)-ra szalltak. Toke hijan a kis termelok keptelenek voltak a bor keszitesehez szukseges draga felszerelest megvasarolni, uzemben tartani. A kereskedok nagy resze sajat szolovel is rendelkezett. Ez a helyzet az uttobb par evtizedben gyokeresen megvaltozott, megujult. Oka a felszereles relative olcsobba valasa, illetve a kis termelok osszefogasa szovetkezetbe, s azon torekvese, hogy kizarjanak egy ertekesitesi lancszemet - a kereskedohazat - a folyamatbol. A kereskedo hazak jelentos resze eltunt, osszeolvadt. Ha sajat foldel rendelkezik, akkor nagyobb eselye volt a talpon maradasra.
A Bouchard Aine & Fils az egyik ilyen nagy nev ami megmaradt a piacon. Angliaban szinte minden jelentos szupermarketben jelen vannak. A bor meglepo modon nem Burgundiabol szarmazik, hanem Aude-bol, ami Del-Franciaorszag. Nehany ismertebb regio neve a kornyekrol: Corbières, Fitou, Minervois. Ezt a bort az ASDA-ban (A Wall-Mart resze) vettem, £4.50-ert. Lassuk mit is tud ennyi penzert:
Szine szep, arnyalt, az illata is rendben van, cseresznye, kis szilvaval tarkitva, semmi tobb. Szajban kevesbe virgonc, a Pinos izvilagot hozza, csak roviden. Tannin alig, kozepes alkohol, a kortybol hianyzik valami, amit talan kecsessegkent tudnek definialni. Csavarzaras. Azert annyira nem jo, mint ahogy beigertek... Stabil 4 pont.

No comments:

Post a Comment