Search This Blog

Saturday 25 September 2010

Ausztria, WSET tura, szept 7-10 masodik nap, Schloss Gobelsburg





Rabl utan Gobelsburg fele vettuk az iranyt. Az epulet regen monostor volt, cisztercita szerzetesek kezeben. Kicsit Pannonhalmara emlekeztett engem, A borkeszites, szolomuveles 1171-ig visszavezetheto hagyomannyal bir naluk. A szerzetesek Burgundiabol hoztak magukkal a tudomanyt, s szamos szolofajtat is. 1996-ban Michael Moosbrugger atvette a boraszat vezeteset/az epulet menedzseleset a baratoktol. A boraszat szinte ujjaszuletett azota, az uj gazda nagy fejlesztesekbe fogott. Ez nem jelenti uj gepek bevonasat, eppen ellenkezoleg allandoan azon gondolkozikm nit hagyhatna ki, hogy minnel egyszerubb, hagymanyosabb legyen a borkeszites.Kitalalt egy rendszert is, aminek az a lenyege, hogy a hordok kerekeken vannak, s igy mozgathatok a pinceben. Tehat nem pumpalnak, hanem a hordok utaznak a megfelelo helyre. Igy a borok minimalis beavatkozassal ernek, fejlodnek, a pince adottsagait hasznalja ki. A hordokhoz helyi fat hasznalnak, amit egy, Langeloistol eszakra fekvo teruletrol szereznek be.l Otletet mar masok is lemasoltak azota. Borkeszitesi filozofiajaban jelentos szerepet jatszik az egyediseg is, a helyi adottsagok kihasznalasa, azoknak a borban valo megjelenitese. 2006-ban az ev boraszava valasztottak. Az epulet gyonyoru, fel van ujjitva. A pincelatogatas utan a nagyteremben volt egy kostolo, majd egy emelettel lejjebb vacsora. Vendeglatas magasfokon.
Kostolo:
1 - 2009 Niederosterreich GV (Domaine Gobelsburg) Zoldes-halvanysarga szin, tipikus GV aromak, feherbors, fuszerek, kozepes test, s hossz. Jo ar/ertek arany, nagyszeruen parosithato etelhez. A jo savait a nagy nappali-ejjeli homersekletkulonbsegnek koszonheti a termohelyen.
2 - 2009 Niederosterreich GV (Domaine Gobelsburg) Magas sav, es asvanyi anyag tartalom, friss gyumolcsaromak (barack, szolo). Jo ar/ertek arany.
3 - Kamptal Reserve Rizling Gaisberg Erste Lage 2009 Jo anyag, mandula, kaszi az orrban, tele csonthejjas gyumolccsel a szjban. Kremesebb, erosebb test, mint az elozo, deli fekvesu, 800M eves , szegenyebb talajrol. Tetszett.
4 - Kamptal Reserve Rizling Heiligenstein Erste Lage 2009 - Mas talajszerkezet, 207M eves, a bor konnyebb, legiesebb, elegansabb. Asvanyos iz nagyon atjon. Hossza nagyon jo.
5 - Kamptal Reserve GV Steinsetz 2009 Bors, fuszerek, gyogyfu, alma. Magas savtartalom. Mindig utoljara szuretelik.
6 - Kamptal Reserve GV Lamm Erste Lage 2009 Nagy anyag, szep egyensuly, aromak kavalkadja, enyhen fustos, s nagyon hosszu a vege.
7 - Kamptal Reserve GV Tradition 2008 Hobbibor, ahol a 19.-ik szazadihoz kozelito technologiat alkalmaz, kremes, eroteljes test, karakteres, van melysege. Nem szabad kihagyni. Meg fektetnem jopar evig.
8 - Kamptal Reserve Risling Tradition 2008 Tea-dohany? az orrban, kostolva citrom, csonthejjas gyumolcsok (barack), struktura jol felepitve. Meg erlelnem.

Legkozelebb megprobalom a harmadik napot egybe feltenni.

11 comments:

  1. Szia!
    Én valakitől úgy hallottam, hogy a Gobelsburg modern korszakát Willi Brundlmayer kezdte el építeni, és Moosbrugger csak fokozatosan vette át az irányítást és a tulajdonhányadot. És állítólag kezdenek jobbak lenni itt a borok, mint Brundlmayernél.

    Szerinted a GV vagy a riesling alkalmasabb az egyes terroirok megjelenítésére? Azt esetleg kérdeztétek, hogy áztatják-e a cefrét, és ha igen, mennyit? Meg hogy ülepítik-e a mustot?

    Köszi: Losonci Bálint (pinotnoir 777)

    ReplyDelete
  2. Hello!

    Ezt nem is tudtam, de a neten rakeresve tenyleg egyutt lizingeltek 1996-ban.
    Ausztriaban talan a GV, de nem vagyok en akkora szakerto, hogy ezt igy ki merjem jelenteni. Szerinted?
    A tobbi kerdest sajna nem kerdeztuk, de itt a link, ha irsz neki, biztos megvalaszolja.
    Schloss Gobelsburg
    Schlossstraße 16
    A-3550 Gobelsburg


    T: + 43 (0)2734 2422
    F: + 43 (0)2734 2422-20
    E-Mail: schloss@gobelsburg.at
    Bocs, ha nem tudtam sokat segiteni.:(

    ReplyDelete
  3. Szia!

    Köszönöm, írok is nekik! Teljesen beleszerettem ebbe a két fajtába, és komoly tanulmányokat kell folytatni, hogy sikerüljön itt is valami igazán érdekeset esetleg kihozni belőlük...Csak előzetesen úgy gondolom, hogy a aveltelini játékosabb, direktebben gyümölcsös, szélesebb, míg a magasabb savaival a rizling szigorúbb, de talán alkalmasabb a dűlőzésre...de rengeteget kéne kóstolni, hogy ezt kiderítsem. Számomra megdöbbentő amúgy, hogy az osztrákokkal ennyire nem vagyunk kíváncsiak egymás boraira (persze én az vagyok, nagyon is). ez alatt azt értem, hogy a kereskedéskben nincs a másik ország boraiból - szomorú pl azt látni, hogy a weinco-ban van bolgár szekció, de magyar bor egyáltalán nincs. Persze nálunk sem jobb a helyzet, komoly wachau-és környéki sehol sincs (még).
    Szakmailag még azt nem értem ezekben a csodálatos fehérborokban, hogy májusban, gyanítom hogy szűrve (rizlingekben maradékcukorral) letöltik őket, és már egy hónap múlva piacon is van a legtöbb komoly bor is, és állítólag már akkor gyönyörűek.

    ReplyDelete
  4. A rizlinghez jo vizateresztokepessgu talaj kell, ha jol emlekszem. S csinaljak mar pl Ausztraliaban, Uj-Zeelandon, Elzasz, stb. Senki nem kivancsi meg egy vilagfajta klonra a nemzetkozi piacon. A Zold Veltelini erdekesebb, mert helyi fajta. S ugyanugy lehet fektetni sokaig.
    A Wein&Co-ban en lattam 5-6 magyar bort, fele Tokajbol. Sajna nem irtam fel oket.
    S igenis az osztrakokat erdeklik a magya borok, a 4-ik napon beszelgettem a Feiler-Artinger boraszaval (errol majd kesobb a blogon), s par hete volt Sopronban bort kostolni, s ezeket a neveket emlitette: Luka, Raspi, Jandl. Fejbol.

    ReplyDelete
  5. Persze örülök ha van egy-két érdeklődő kolléga, de én nem erről beszélek. Nézd meg a meghatározó magyar minőségi borkereskedések kínálatát-amelyikek egyáltalán foglalkoznak külföldiekkel (Bt, Terroir Club...): vagy nincs is osztrák bor, vagy ha van is, olyan kevésféle, hogy Új-Zélandról vagy Argentínából is több van. Ausztriában ugyanez a helyzet. A weinco honlapján végülis rákeresve két pincétől van 6 bor (Dobogók és Weningerek), de az is beszédes, hogy a bal oldali főmenüben nincs Magyarország menüpont (Bulgária is van pl).
    Öszzehasonlításképp Chilére keresve 30, Dél-Afrikára 103 (!!!) találat van. Pedig szerintem nagyon sokat tanulhatnánk egymástól. Én személyesen majd igyekszem is, pl kijutni jövőre a VieVinumra.
    A rajnai nálam szerelem kérdése, és mindössze 1500 tőkém lesz, úgyhogy nem hiszem, hogy a nemzetközi porond meghatározó lesz számunkra, és nem akarunk klónozni semmit és senkit. Egyszerűen azért telepítünk/oltunk át rá, mert a kedvenc fehér fajtám, és úgy érzem, 10 évből ebből többször tudok majd klasszis, és a termőhely értékeit, sajátosságait megjelenítő bort készíteni, mint bármilyen más fehér fajtából. De emellett van olaszrizlingünk, kékfrankosunk, kadarkánk és szeretnék hárslevelűt, furmintot, kék bajort(3 hektáros a birtok)...Egy 50-100 hektáros top birtoknál, ahol reális és elkerülhetetlen cél a nemzetközi megjelenés, ott természetesen teljesen más szempontok lennének az elsődlegesek a fajtaválasztásnál.
    Bár érdekes kérdés, többen gondolják úgy, hogy a filoxéra előtt pl a magyar borvidékeken a "rizling" az nem az olaszt, hanem a rajnait jelentette. Az olasz tömeges elterjedése a filoxéra utánra tehető.
    pinotnoir 777

    ReplyDelete
  6. Bocs, a Terroir Clubban természetesn csak európai bor van (de osztrák sajnos nincs)
    pinotnoir777

    ReplyDelete
  7. Hello!

    Persze igazad van a dologban, nincs jelentos valasztek, csak mutatoba. Amit en akartam irni, hogy a Ferto-to tuloldalan azert figyelik am, hogy mi tortenik ezen az oldalon (Sopron kornyeken). Chile, Del-Afrika tomegtermelnek, soha nem fogunk veluk versenyezni. De a szomszedainknal -s nekik is nalunk- nagyobb kelenletnek kene lennie. Ebben egyetertunk. Remelem ezt olvassak mondjuk a Bortarsasagtol, Terroirclubtol is:)
    A rajnaidhoz meg sok sikert, szivesen megneznem a dolgot egyszer!

    udv, londonercsecse

    ReplyDelete
  8. Köszönöm, és azt is, hogy ezt a túrát megírtad, sok egyelőre álombeli célállomásomon jártatok most!
    Jövő télen már remélem tudunk rajnait (meg kadarkát) kóstolni az átoltott tőkékről, köszönöm a jókívánságokat!

    üdv: pinotnoir 777

    ReplyDelete
  9. Kedves pinotnoir 777!

    Szerintem a GV legalább annyira érdemes dűlőzésre, mint a riesling. A területtől függően ezer arca van.

    ReplyDelete
  10. Még egy gondolat, A VieVinum kétévente van, így 2012-ben lesz legközelebb.. :(
    De akkor megyünk...:)

    ReplyDelete