Search This Blog

Friday 22 April 2011

Paul Blanck





















Ez a szazadik bejegyezesem:
Nemreg volt alkalmam 2 Paul Blanck bort kostolni, tetszettek, igy kerult a pince utitervembe. Kientzheimben talalhato, nem osszetevesztendo Kintzheim-mel! Elzaszban ez az egyik boraszat amit nagyon kell figyelni, mert nagyon emelkedik a csillaguk. Megerdemelten. Csaladi pinceszet - osztrak felmenokkel - 400 eves multra tekinthetnek vissza. Paul Blanck, a csalad 20.-ik szazadi uttoroje - akitol a boraszat neve is ered - jelentos szerepet jatszott a Schlossberg Grand Cru letrehozasaban. Mar 1927-ben tortentek lepesek ebben az iranyban. Igaz, csak 1975-ben kapta meg a Grand Cru rangot, elsokent Elzaszban. A pinceszetet jelenleg ket unokatestver viszi, Philippe, aki az elzaszi borok kulfoldon torteno propagalasanak nagy harcosa, s Frederic, akit mindenki "a muvesz" becenevvel emleget. Visszahuzodo, csendes karakter, aki elosorban alkot. De milyen borokat! S nekem volt szerencsem vele kostolni, Philippe tavollete miatt.
Jelenleg 36 ha szolojuk van, 5 Grand Cruban: Schlossberg, Furstentum, Mambourg, Sommerberg and Wineck-Schlossberg, s 4 "Cru"-ban - a helyiek "Lieux-dits" neven tartjak szamon -: Altenbourg, Grafreben, Patergarten, Rosenbourg. a portfolio meglehetosen nagy, 40-60 kulonbozo bort keszitenek evente. A bor keszitesenel csak szulfatot hasznalnak, semmi mast, nem szur, termeszetes eleszto, a hordok helyiek, Frederic szive szerint a regi, "tojas" keresztemetszetut hasznalna legszivesebben, de mar nincs kadar aki ilyet keszitene. Ez a finom seprun tartaskor lenne fontos, a nagyobb elerheto kontaktfelulet miatt. Az elaszos bevezetomben emlitett 3 fele borkategoria itt is nagyon szepen megfigyelheto. Eloszor megneztuk a modern pincet, ami a falun kivul van, mert kinottek a regit. Utana vissza a kostolohelysegbe. A kostolot nehez lenne felulmulni, csak ketten a borasszal, nem zavar senki, kerdezhetsz, tanulhatsz folyamatosan. Nagy elmeny volt. Kiemelnem meg a teruleteikrol, boraikrol szolo nagyon reszletes kiadvanyt. Borbuziknak nagyon hasznalhato.
Kostolt borok:
Pinot d`Alsace 2008, 12.5%. Beleposzint, nagyon jol elkeszitett, nem tul bonyolult, kedves bor. Testes, ugyanakkor friss, a gyumolcsokrol szol, citrom, alma, grapefruit, sav eleg magas, kozepest atlepo test,kis maradekcukorral bolonditva, jo alternativa a chardonnayhoz. Aperitifnek, cheddarhoz, szusihoz kivalo parositas.
Riesling 2009, 12.5%. Szinten beleposzint, vilagos aranyszin, ananasz, kis csonthejas gyumolcs, azott ko az orrban, kostolva simulekony, s joivasu, hozza a klasszkus izvilagot, egy nagyon szep mineralis felhanggal megspekelve. Szep, porgos sav, kozepes test. Feher husok, borju, fesuskagylo parja lehet akar!
Patergarten Riesling 2008, 12.5%. Halvanysarga szin, meglehetosen intenziv orr, fehet viragok, tropusi gyumolcs ananasz, grapefruit. Kostolva grapefruit, citrom, mineralitas a vegen. Gazdag, izmos bor, telt erzest nyujt a szajban. Magas sav, szaraz (2.2g cukor), nagyot ut all jegyzetemben, hossza ++. Kavicsos talaj. Szep bor, ara baratinak mondhato.
Schlossberg Riesling 2007 13.5%. Halvany citromsarga szin, neha zoldes villanasokkal. Orra mese, ertem ez alatt a valtozatossagot, csak felsorolasszeruen: Azott ko, vas, ananasz, mentol, viragmezo. Elmeny. Kostolva egy tuzkoves, citromos, zoldcitromos, meszes, mentolos izorgiat kapunk a penzunkert. Felszaraz, porgos sav, kozepes test. Sokat kell levegoztetni, idore van szuksege. Szep egyensuly. Sok tartalek van benne, meg sokat fog fejlodni.
Furstentum Riesling 200413%. Zoldes-sarga szin, orra kicsit visszafogott, de azert kis pogetessel elo lehet csalogatni az ananaszt, nedves kovet, fustot/petrolt, mentholt, narancslekvart a poharbol. Felszaraz. Kostolva meg ratesz egy lapattal a gyumolcs vonalon oszi es kajszibarack, bananhej, s a mez a vegen. A talaj nagyon valtozatos, meszko, homokko,s agyag. Klasszikus pelda arra, amikor a terulet hozzatesz a fajtahoz. Sok evig fog meg fejlodni.
Pinot Auxerrois Vieilles Vignes 2008, 13%. Halvany aranysarga szin, vizes karimaval. Orrban/szajban feher viragok, mez, barackok, s banan. Szinten felszaraz. Nagy testu, gazdag bor. Hossza kozepes. Oregtokek bora, telepites 1931,1945.
Pinot Gris Patergarten 2008, 13.5%. Melyarany szin, erett gyumolcs, s gyanta az orrban, kostolva nagyon dominans, nagyon erett gyumolcsos vonalat mutat. Kremes erzes, sav kozepes+, hossza is szep, ugyanakkor talan hianyzik belole egy kis elegancia. A felszaraz, feledes hataran egyensulyozik. 12g maradekcukor.
Pinot Gris Furstentum 2005, hatalmas ugras felfele minosegben, s arban is. A talaj meszko. Szalmasarga szin, orra nagyon komplex, barack, narancs, fuszerek, feher viragok (bodza). Kostolva csonthejjas gyumolcsok, majd mineralis, s fustos, kovakoves jegyek hoditjak meg az ember szajat. Gazdag, s komplex egyszerre, de nem veszitette el kecsesseget, eleganciajat. A 20g maradekcukor neha tobbnek is tunik. Hossza ++, orombor.
Pinot Noir "F" 2008 , az "F" itt a Furstentumot jelenti, ugye a Pinot Noir nem szamit bele a negy nemes fajtaba, s igy nem jellolheto a Grand Cru neve a cimken. Frederic szerint a PN-nek lenne helye, mint otodik fajtanak a torvenyben, s a huszadik szazad vegen tiz evig kuzdott is erte a hatosagokkal, de aztan feladta, mert "rament az elete" a semmiert, s inkabb az "F" betu jeloli a szarmazasi helyet ezen a boron...
Meggypiros szin, ribizli, meggy az orrban, kostolva gyumolcsos, hordofuszerek, kozepes test, lagy tannin. Lecsengese ++. Izletes, szep bor. Elvarazsolt, a fajta a kedvencem, s felvenne a versenyt jopar Burgundiaival eleganciaban. Meg mindenben. Arulhatnank az uzletben...:)
Gewurztraminer Altenbourg 2007, 13.5%. Feledes. A talaj agyag. Halvany aranysarga szin. A fajtara jellemzo rozsaszirom, s fuszerek az orrban. Kostolva nagyon gazdag, s koncentralt, a fuszerek, s a gyumolcsok jol kiegesziteik egymast, nemi mogyorot, s kis hussosagot is villant a korty vegen. Hossza ++. Elegans.
Gewurztraminer Vendanges Tardives Furstentum 2007 13%, edes, akkor szuretelik, ha a potencialis alcohol eleri a 18%-ot, ebben az evben ezt 20-nal tettek meg. Aranyszin, mazsola s mez az orrban. Sulyos illat. Kostolva mazsola, mez, dio, s kis eukaliptusz a korty vegen. Nagyon gazdag, tulerett anyag. Savtartalma megfeleloen ellensulyozza az edesseget. Hossza +++. Sok ev van meg benne.
Legkozelebb Cave de Turckheim.

No comments:

Post a Comment