Search This Blog

Saturday, 30 April 2011

Cave de Turckheim


Kicsit osszsurusodtek a dolgaim, nem tudtam olyan gyakran jelentkezni, mint azt szerettem volna. A kovetkezo pincehez nem jelentkeztem be, ami hibanak bizonyult. Igy nem kaptam meg azt a szintu figyelmet, mint a tobbi helyen. Tehat nem nezhettem meg a pincet, a szolot, nem volt ott a borasz, csak az uzletben kiszolgalo alkalmazott. Igaz, ez a latogatas kicsit alkalomszerure sikerult, az automuzeumbol hazafele ugrottunk be, idohianyban szenvedve. Tanulsag: Jelentkezz be!
Turam utolso boraszata egeszen mas jellegu intezmeny az eddig emlitettekhez kepest. A szovetkezeti modellt kovetik, nincsenek nagyszamban kiugro boraik. Az elsodleges szempont a tagok szolojenek feldolgozas, ertekesitese. Tisztesseges borok elkeszitese a cel. A szolomuvelest termeszetbarat modon probaljak megvalositani, pontosabbat nem tudok:(. A szovetkezetek kozul a jobbak koze lehet oket sorolni. A szigetorszagban sok uzletlancban tartanak boraikbol (Saintsbury, M&S, Waitrose,stb), 1955-ben alapitottak, 200-nal tobb tagjuk van, s 5 Grand Cruban van teruletuk. Termekpiramisuk jelentos reszet a beleposzintu borok alkotjak, ugyanakkor keszitenek cremantot, kesoi szuretelesu borokat, s Grand Crukat is. Araik nagyon moderaltnak tekinthetok. A tradition es a reserve boraik azonnali fogyasztasra keszulnek, a cru-kal 5-10 evet varni kell.
Kostolt borok (sajna Grand Crut nem kostoltam):
Tradition Riesling 2009 12.5%. Beleposzint, nem tul bonyolult, nem tul hosszu, de a klasszikus rizling izvilagot viszonylag jol hozza (citrom, viragok, mineralis jegyek), a mindennapok bora. €5.10-ert jo.
Reserve Pinot Noir 2009 13%. A reserve-k ugyanarrol a teruletekrol keszulnek, mit a traditon borok, de megis magasabb alkohol, izmosabb fellepes jellemzi oket. Nagyon meggyes, atuto orr, kostolva viszonylag visszafogottabb, hangsulyos tanin, nem rossz. Nyaron hutve fogyasztanam, ha nem rozet/feheret szeretnek. €6.80
Pinot Noir eleve en fut de Chene 2007 12.5%. A fura nev annyit tesz, hogy 228 literes hordoban erlelve. Kicsit egy alap burgundira emlekeztetett. Jonak tunt, rendben volt az egyensuly, a gyumolcsosseg, az illat. A vaniliara hajazo vonal kulonosen bejott nalam. Palackozastol 4-5 evre lesz a csucson. Azaz nemsokara. €14.60
Granit de la Vallee Pinot Blanc 2009 12.5% Granit talaj, a Munster Volgybol, konnyu, friss, ropogos, szaraz bor, feher viragos aromakkal. Ara nevetseges, €5.05.
Gewurztraminer Reserve du Baron de Turckheim 2008, 13% Talan a kostolt borokbol ez ragadott meg leginkabb, pedig nem is vagyok nagy edes bor rajongo. Robosztus, osszetett orr, tropusi gyumolcsok, mazsola a szajban, kis kesernye, de egyszerre edes is. Sav talan lehetne picivel magasabb. Hosszu utoiz. €8.55.
Juniusban atutazoban leszek Elzaszban, tervben van egy villamlatogatas Domaine Zind-Humbrecht-nel, ami szinten Turckheimben van, talan vissza tudok ugrani ide is. Majd meglatjuk.

No comments:

Post a Comment