Search This Blog

Monday 7 November 2011

Liv-ex Lufi?

A mai The Timesban volt egy szamomra erdekes cikk, Adam Sage munkaja. Enne atirata kovetkezik most:


Gazdag borszereto emberek befektetesnek is vasarolnak foleg bordoi bort, persze csak az igazan dragakat, mondjuk Premier Cru-kat. Sot a dolgot Liv-ex Exchange (Finom Borok Arfolyama) neven jegyzik is, mint a tozsdet. Legtobbunk szamara csak elerhetetlen alom a Parizs egyik negyede, Issy-Les-Mouilenaux alatt elterulo barlangrendszerben tarolt borok tobbsege (Romanee-Conti, Chateau Haut-Brion). De eme taroloceg tulajdonosa szerint ez a befektetesi forma konnyen penzugy remalommal valhat. Yves Legrand tarsszerzoje annak a tanulmanynak, ami cafolni latszik azt a szeles korben elterjedt nezetet, hogy ez egy nagyszeru befektetesi forma, ahol az elvezetet kombinaljuk a profittal. Az Alain Bradfer ujsagiroval kozosen folytatott viszgalatuk szerint csak a legnagyobb nevek hoztak elfogadhato nagysagu nyereseget az elmult 15 evben. Legrand szerint van kb. 10 bor amelyek eves hozama eleri a 10-15%-ot, mig a tobbieke kozelit a nullahoz. Legjobb befektetesnek a Bordeaux Premier Cru-k bizonyulnak: Mouton Rothschild, Latour, Margaux, Lafite Rothschild es a Haut-Brion. Az 1996-os Mouton Rothschild ara €65-rol €292-re, a 2000-es Latour €169-rol €804-re, mig a 2004-es Margaux €113-rol €242-re nott. Ezek az arak persze egy palackra lebontva ertendok.
Ugyanakkor az 1997-es Chateau La Conseillante €75-rol €45-re, mig a 2003-as Chateau Pichon Lalande €71-rol €69-re modosult. Mivel az utobbi evekben a pincek kibocsatasi arai az egekbe szoktek - egyes Premier Cru-knal ez mostansag elerheti az €500-os palackarat is, a varhato hozam eleg ketsegesnek tunik. Legrand szerint a kivaltsagos kevesektol eltekintve a tobbiek hozama alatta maradt az atlagos francia takarekbetetnek. Ebbol kovetkezik, hogy a bor elsosorban ivasra van kitalalva. Meg lanya, Ande Legrand is ugyanezt fejtegette, hogy az egesz dolog amugyis gyenge labakon all, ha a bort nem idealis korulmenyek kozott taroljuk - homerseklet, paratartalom, nincs razkodas, stb - nagyon nagy kockazatot vallalunk. Ha a boraidat a konyhaban a huto , s a suto kozott tarolod, akkor ezt ne tedd soka vagy tonkremennek. Ha a regi borokat szereted, akkor inkabb vegyel regebbi evjaratokat, s idd is meg oket gyorsan. Jobban jarsz.
Par pelda eves hozamra a kerdeses idoszakbol: Chateau Lafite Rothschild: 18.5%, Chateau Latour 10.7%, Chateau Leoville-Barton 4.6%, Chateau Chasse Spleen 4.4%, Chateau Angelus 3.4%, Chateau Prieure-Lichine 2.2%, Chateau Haut Marbuzet 1.8%, Chateau Pichon Lalande 1.4%, Chateau Troplong Mondot 0.8%, Chateau Pape Clement 0.8%.
Mondjuk engem szemely szeint nem erint a problema:)

No comments:

Post a Comment