Search This Blog

Saturday, 2 June 2012

konyvajanlo: Bortankonyv a Karpat-medence borai

Vegre - nagy kesessel - megjelent a masodik kotet. Kiado(nev)valtas tortent, nem tud hatterinfokat valaki az okokrol?
Ara meglehetosen borsos, 6e Ft korul van, s az elozo kotethez kepest majdnem felere csokkent az oldalszam, szoval nem eppen pozitiv iranyban mozdultak el.
A kotet feleben a borhoz/szolohoz kapcsolodo altalanos tudnivalok talalhatok. Peldaul a borkostolasrol, borkemiarol, technologiarol, illetve annak felszolgalasarol, tarolasarol. A masik fele vegigmegy a tortenelmi Magyarorszag borvidekein azok mostani allapota szerint. A kovetkezo szempontokat vizsgalja: foldrajzi helyzet, klima, alapkozet, talaj, domborzat, borstilus, epiteszet.
Nagyon jonak tunt az etel-bor parositassal illetve a kostolassal foglalkozo resz.
Nehany eszrevetel. Nem tetszett a fenykepes illusztracio teljes hianya. Kozhely, de egy kep feler ezer szoval. Ugy velem ez jol jott volna a metszesi/muvelesi modok abrazolasanal. Tovabba a csak fekete-feher illusztraciok a terkepeknel nem tul elonyosek. A Magyarorszag alapkozetenek terkepen 11 kulonfele kozettippust abrazolnak ily modon. Szvsz attekinthetetlen. Az egyes borvidekek leirasanal is jol jott volna egy jobb minosegu terkep, esetleg az I. es II. osztalyu teruletek valamilyen modon torteno abrazolasa. Azt gondolom, hogy egy ilyen arkategoriaju konyvnel elvarhatok valami ilyesmit. Az egyes videkekkel foglalkozo fejezeteket rovidnek tartom.
Osszesegben nagyon jol hasznalhato konyv az aranyszaju kepzes kulonfele letrafokain. Hianypotlo mu.

No comments:

Post a Comment