Search This Blog

Sunday 15 July 2012

Amber Valley Vineyard Summer Fair





























A szombatot kirandulassal toltottem. Nottinghamhez (Robin Hood) kozel talalhato egy viszonylag fiatal telepitesu szolovel rendelkezo birtok. Barry es Duncan elhataroztak, hogy marpedig ok angol bort keszitenek hobbibol, igy indult a projekt. A szombati esemeny egy helyi kocsma udvaraban zajlott. A kornyek isten hata mogott talalhato kettovel, nagyon tagolt s szep a taj, vadregenyes, s minden tele van sovennyel. Nem volt egyszeru odatalalni. Doehole, a legnagyobb ultetvenyuk - jelenleg 3 van - a kocsmatol 1 perc autoval. Affele csaladi programot probaltak szervezni, gyerekresz, borkostolas, helyi farmerek standokkal ugyanakkor a pub is uzemelt. Orankent indult csoport ki a szolobe. A haromszog alaku dulo csak 1 hektarnyi, delnyugati fekvesu, jo lejtessel. Ket oldalat dombon erdo vedi, a maradekot meg az ut hatarolja kofallal+sovennyel. Az aljaban talahato 3 kismeretu to is, ami a hohaztartas miatt nagyon fontos ezen a szelsoseges eghajlaton. A talaj alapja szikla, tetejen sok homokkal + volt erdotalajjal, s igy jo vizelvezeto, semleges PH-val. A harom teruletuk kozul ez a legnagyobb, a masik ketton csak kiserleteznek. Ez iden kerult telepitesre. A duloben Phoenix, Solaris, Seyval Blanc, Pinot Noir, s Rondo talalhato, meglehetosen surun telepitve, s a sortav is nagyon kicsi. Mindent kezzel fognak csinalni, nincs hely a traktornak. A dulo egy atlagos evben 2-3 ezer palacknyi bort fog adni, ez felmehet akar 5000-re is. Ugy szamoljak, hogy evi 10e palacknal valnak majd rentabilissa. Jelenleg is keresnek uj teruleteket, illetve szerzodnenek masokkal. Pincejuk meg nincsen, a szolot berben dolgoztatjak majd fel az elejen. Egyutmukodnek a tobbi kornyekbeli boraszattal, peldaul a korabban emlitett Renishaw Hall-al. A jovobeli metszesi mod meg nincs veglegesen eldontve, jelenleg VSP, illetve Sott Henry-t emlegettek a turan. Probalnak csak gombaolovel dolgozni, majd meglatjak.
Tervezett borok: csendes feher, s roze, illeve pezsgoben ugyanez a ketto.
Mivel sajat boruk meg nincsen, mas pinceszetek borait lehetett kostolni a helyszinen:
Halfpenny Green Vineyard Old Meadow. (Madeleine Angevine), Citromsarga szin, feher viragok illata, kostolva szaraz, s a viragok+citrom erzodik a szajban.
Halfpenny Green Vineyard Black Country Gold (Huxelrebe,Faber,Regner), Attetszo, halvany szin, csonthejjas gyumolcsok, mez, izlelve felszaraz, s testes kepet mutat.
Three Choirs English House Medium Dry 2010 , (Seyval Blanc, Muller Thurgau, Reichensteiner, Orion, Madeleine Angevine, Huxelrebe ) Vilagos, citromsarga szin, deligyumolcsok, mango, kostolva felszaraz, keves zoldfuszer, sargadinnye, mango. Veget feszesnek, savasnak ereztem. Ebbol vasaroltam. £9.
Sommerby Dry (Orion, Phoenix) Itt nem vagyok benne biztos, hogy jol irtam le a nevet: Kicsit egy egyszerubb SB-re hajazo bort talaltam a muanyag poharban, nem voltam nagyon lenyugozve.
Renishaw Hall Sparkling - errol mar irtam egy korabbi bejegyzesemben.
Jovore is megnezem oket, ha idom engedi.

1 comment:

  1. Hi Istvan

    Duncan here from AVW, I've tried putting this through a translator but with little success.

    Any chance of an English copy of this blog?

    You can email it to info@ambervalleywines.co.uk

    Cheers
    Duncan

    Amber Valley Wines

    ReplyDelete