Search This Blog

Wednesday, 25 July 2012

WSET level 2 Professional Certificate in Spirits
Ez a tanfolyam a WSET programok egyik amolyan mellekaga, ami borhoz nem kapcsolodik. Nincs tudomasom arrol, hogy Magyarorszagon oktatnak. A szeszesitalokkal foglalkozik, s NVQ 2-es szintu papirt ad, ami kb egy szakmunkasbizonyitvanynak felelhet meg. Ebben nem vagyok egeszen biztos. Ugyanakkor a WSET level 4 Diploma 6 moduljabol az egyik, kisebb elteresekkel. Peldaul a likorok, s a koktelok nincsenek a Diploma tananyagban. Ugyanakkor a szamonkeres modja is jelentosen kulonbozik, a 2-es szinten teszt van, ahol 4 valaszbol kell kivalasztani a helyeset (50 kerdes, benne 2 ital leirasa), mig a 4-es szinten esszekerdesek vannak, s vakkostolo is. Szoval az elso konnyebb.
Szamomra elony lehet elsajatitasa, mert igy cegkoltsegen, igen szinvonalas korulmenyek kozott egy Jedi altal oktatva megtanulhatom az anyagot. Persze a konyvet mar elotte is eleg jol atneztem.
A kepzes 3 napig tart, sok kostoloval, lasd kepek. Az elso nap reszletesen atvettuk a desztillacio folyamatat, kulonfele fajtait, eltero szempontok szerint. A tananyag a kovetkezokeppen epul fel: Cognac, Armagnac, s mas Brandy-k, Skot Whisky-k, Ir, Bourbon, Kanadai, Japan Whisky. Vodka, Rum, Tequila, Gin, Akvavit, Anise, s egyeb Likorok.
A konyvet most nem irom ide, csak nehany erdekesebb dolgot.
1 liter szesz eloallitasa kb 17p-be (68ft) kerul, a tobbi amit fizetsz erte az az ado, illetve marketing humbug. Peldak: Smirnoff, ami egy teljesen atlagos vodka, s cukorbol keszul, ami tokolcso, s amikor azt reklamozzak, hogy hanyszor, meg hogyan szurik, valojaban arrol van szo, hogy a a hianyossagok elkendozesere teszik azt, mert nem kene szurni, ha megfelene a vodkakeszites alapelvenek, miszerint minnel tisztabbnak, semlegesebbnek kene lennie.
A masik a mindenfele jottment brandyken a sok csillag, meg a Napoleon szo hasznalata, ami nem jelentenek semmit ilyen szempontbol, mert nincs rajuk torvenyes vedettseg ezekben az orszagokban. Ha jol tudom ezt Magyarorszagon is hasznaljak egyes nagyobb szeszgyarak.
A vilagfogyasztas nagy reszet a fejlodo orszagokban keszulo noname szeszek teszik ki. A gazdag orszagokban a nagy brandek dominalnak, de ezek a piacok stagnalnak, ezert minden nagy ceg felvasarlas alapjan piacot szerez a fejlodo orszagokban. Mint amikor a Coca-Cola bejott Magyarorszagra, s felzabalta a helyi uditogyartokat. A brit alkohol eladasok igy neznek ki: 45% sor, 35% bor, 20% egetett szesz, s a haztartasok jovedelmenek 5%-at erre koltik. Isznak rendesen, s adoznak is utana Osborne bacsinak.
A vilagpiacot uralo nagy cegek kozul a Baccardi-t kell kiemelni, amely az egyetlen amelyik meg mindig csaladi tulajdonban van. A ceg tortenete eleg erdekes, a 19.-ik szazad kozepen a cukorgyarosok nem tudtak mit kezdeni a molasszal, ami a cukorgyartas egyik mellektermeke, s Mr. Baccardi volt a szallitmanyozo aki elvitte, s a tengerbe boritotta evekig. A Googlemap-on meg most is lathato nyomai vannak ennek a tevekenysegnek. Mignem rajott, hogy hogy ebbol piat is lehet kesziteni. Igy a tortenelem folyaman eloszor adodott az a helyzet, hogy egy cegnek fizettek azert, hogy atvegye termeke alapanyagat. Degeszre kerestek vele magukat. Ez tovabb folytatodott az alkoholtilalom evei alatt, amikor a deli US polgarok mind huztak Kubaba inni, s szerencsejatekozni. Mikor Castro hatalomra kerult, a CIA megkereste a ceget, hogy mi is kellene ahhoz hogy atkoltozzenek Puerto Rico-ba (amerikai felgyarmat). A valasz az volt, hogy epitsenek nekik egy csucsmodern szeszgyarat. Nem csoda, hogy ilyen hatter mellett a ceg nagyobb keszpenztartalekokkal rendelkezik, mint nemelyik banankoztarsasag. Nemreg megvettek a Grey Gouse (szurke lud) nevu premium vodkamarkat. 2 Mrd USD, keszpenzzel fizetve.
Kb 40 kulonfele dolgot kostoltunk, jegyzeteket azonban nem irok, mert ezek mindig ugyanazok, csak megemlitenek nehany erdekesebb dolgot, amit volt alkalmunk megizlelni, s nekem tetszettek: Magloire Calvados VSOP, Balvennie Scotch , Alberta Premium: kanadai whisky, amit 25 evig erleltek, de minek. Woodford Reserve Bourbon, Clement Rhum Agricole Martinique (ez igen bejott, el tudtam kepzelni milyen lehetett feher telepeskent csak ezzel tulelni a pokoli korulmenyeket arrafele), El Dorado 15yrs Demerara. Volt egy rum a Fulop-szigetekrol is, Tanduay nevvel, na az nagyon gaz volt. Uveg iparmuveszeti csoda, ital marta a torkod. Heredura Anejo Tequila, illetve az utolso fenykepen szereplo mindharom 3 kezmuves likort is jonak talaltam.
A vizsgam ugy erzem jol sikerult, majd megirom az eredmenyt.
Osszesegeben sok dolgot tanultam, a gin-t nem nekem talaltak ki, s skot whisky ugyben tovabbra is elveszetttnek erzem magam.
Utoirat: Penteken kezdodik az olimpia, s a kozlekedesi kaosz mar most elkezdodott, jelentos problemak voltak pl hetfon, kedden a metrorendszerben illetve a felszini vonatkozlekedesben is. A magyarazat szerint a 30C "tul meleg" a vonatoknak. Inkabb nem irok erre semmit..
Ma meg Reading kornyeken kesett minden vonat 60-80 percet, valamint eletbe leptek a "ZIL" vonalak a fovarosban, tovabb tetezve a kaoszt. Menekuljon aki tud!

No comments:

Post a Comment