Search This Blog

Saturday 1 September 2012

Egy Termszetes Bor




















A termeszetes bor mozgalom a kozelmultban kerult eloterbe, fo arca talan - a Magyarorszagon is jol ismert - Isabelle Legeron MW, aki a RAW Natural Wine Fair foszervezoje is. A termeszetes bor egyik lenyeges jellemzoje az alacsony kentartalom. Ket kategoriat kulonboztetunk meg a teljesen kenmentest illetve a nagyon alacsony kentartalommal birot. Hogy ez miert fontos? Van aki allergias ra. Egyik munkatarsam is, tesztel igazolva. Mar egy kis pohar bor elfogyasztasa utan is teljesen illuminalt allapotba kerul, mintha be lenne rugva. felgyorsult, szapora legzes, borpir, beszukult tudatallapot. Erre mondjak errefele, hogy cheap date:) Ugyanakkor vodkabol feltucat felest is meg tud inni problema nelkul. Szerencsetlensegere a pezsgo a kedvence, amiben magas az SO2 tartalom a keszitesi mod miatt.
Kent vagy 2000 eve adunk a borhoz, elsosorban stabilizalo hatasa miatt. A temaban jobban elmelyedni szandekozoknak ajanlhato Jamie Goode es Sam Harrop MW - Authentic Wine toward natural and sustainable winemaking cimu kotete.
Arulunk vagy 600 fele bort a cegnel, de nincs koztuk egy se ami kenmentes lenne. Ha jol tudom a szigetorszagban eddig csak a Sainsbury folglalkozott lyen borokkal a nagy lancok kozul. Igy kenytelen voltam ismet haverkodni a guglival, hogy talaljak valami beszerzesi forrast. Ide lukadtam ki: www.goodwineonline.co.uk
Az arak meglehetosen borsosoak, de azert bevallaltam egy palackot a koz erdekeben. £20-om banja:
La Coudee d'Or Blanc Domaine Viret, AOC Cotes du Rhone, Saint Maurice, France, 2010, 14%. Hazasitas: Viognier, Roussane, Clairette a fajtak. Melyarany szin, tapad a pohar falara. Illata orgia: Feher husu barack, vanilia, citrancs, deligyumolcsok, nemi hordofuszer. Szajban nagy, gazdag, sulyos, de megis elegans tud maradni, nagy koncentralt, komplex, melysege van, s jo egyensulya, hossza fenomenalis. Kostolva citrusfelek, nemi feher husu gyumolcs, mineralitas, vanilia. Szuper bor, 7+ pont, csak az ara huzos nagyon...
Munkatarsamtol meg visszajelzest varok az O tapasztalatairol.

Utoirat: Az elmult 3 napot Renishaw Hall-ban toltottem, zoldmunkakkal, foleg a termes beereset elosegiteni, mert minden Kj energia szamit errefele. Hulla nyugalom volt, stresszmentes, emberfiat nem lattam ezen ido alatt. Ugy nez ki, hogy szuretre is megyek, illetve feldolgozni.

No comments:

Post a Comment