Search This Blog

Wednesday, 16 May 2012

Renishaw Vineyard

Kepalairasok: 4 karos, Kieron magyaraz, Keszitett borok, Figyeljuk meg a valtozatos muvelesi modokat.Van a kornyeken egy szoloultetveny, amirol nem tudtam eddig, s eleg kozel van. Renishaw Hall a neve a birtoknak, s nemcsak szolovel foglalkoznak, akit bovebben erdekel: http://www.renishaw-hall.co.uk. A minket erdeklo szolo tortenete a kovetkezo, az akkori tulaj nagyon bele volt szerelmesedve Toszkanaba, s gondolt egyet, s telepitett. Ottani fajtakat, a vilag akkoriban legeszakabbra fekvo ultetvenyebe, amely raadasul eszaki fekvesu. Na, ezekbol mara nem sok maradt, nem igazan voltak sikeresek errefele. Ma ket fajtajuk van, mindketto hibrid, az elsot Seyval Blanc-nak, mig a masodikat Madeleine Angevine-nak. Az elsoben nemcsak Vitis vinifera genek vannak, ezert EU szabalyozas szerint nem lehet "minosegi" csendes borkent lepalackozni, ugyanakkor habzobornak igen! Egyszeru, nem? Mindket fajta jol birja az itteni eghajlatot. Iden ultettek egy harmadikat is. Rondo, kekszolo, szinten hibrid, nemcsak Vitis vinifera. Szombaton nyilt napot tartottak a birtokon, s ebben volt egy kis seta az ultetvenyen, majd kostolas. A szolo eleg vegyes kepet mutatott szamomra. A talaj jo vizatereszto, vegyes. Szinte soronkent maskepp van muvelve. Gyomlalunk vagy kaszalunk vagy letakarunk. Permetezzek vagy se? Bio vagy megse? Ultetveny kora is nagyon vegyeset mutat. Metszesi mod is eltero. Itt lattam eloszor 4 karra megyhagyott Double Guyot-ot! Jelenleg 2 het lemaradasban van a szolo az aprilisi esos idojaras miatt. Eppen rugyfakadas van. Szvsz meg a kiserletezes idejet elik. Igaz ebben az is kozrejatszhat, hogy a foborasz viszonylag uj a szakmaban. A termelt mennyiseg sem tul sok, 3-6e palack. Ez az idojarastol nagyban fugghet, a tavaszi fagyok jelentik a legnagyobb veszelyt errefele, a zsenge hajtasokra. Jelenleg 1500 tokevel rendelkeznek, ezt tervezik novelni 3000-re. Angliaban elegge szabad keze van a borasznak, sok mindent meg lehet csinalni. Nincsenek nagyon tulszabalyozva. Fujnak/lobbiznak is a franciak emiatt. Kieron jelenleg probal elmozdulni az organikus fele, s tavaly csak gombaolot hasznalt. Mindent kezzel csinalnak, a leheto legkevesebb beavatkozas elvet kovetve. A szolot nem helyben dolgozzak fel.
Csak 2 bort kostoltunk (nincs is tobb).
Renishaw Hall, English Reginal Wine, SB+MA hazasitas, 2009, 10.5%. Szintelen, vizszeru, teljesen atlatszo. Orrban bodza, zoldalma, citrom, frissen kaszalt fu. Kostolva jo egyensuly, zamatos, sav kisse harapos. Kisse egy Chablisra emlekezetett engem, de hianyzott belole az elegancia.. Hossza kozepes. Vettem belole 1 palackkal, otthoni haverkodasra, de igy sem tetszett. Ugyenezert a penzert sokkal jobb bort tudok leemelni a szupermarket polcrol. 4 pont teteje, £8.50.
Renishaw Hall, Sparkling Wine, 2006, 12.5%. 1 evnel tovabb volt sepron. Aranysarga szin, buborekok egeszen aprok. Illataban suti, kenyerhejj, deligyumolcs, s bananhej. Kostolva tetszett a finom visszafogottsaga, nem volt agressziv. Jo sav, kozepes test, erett erzest nyujtott, a vege egeszen kremes. Ez tetszett. 5 pont teteje, £18.
Kicsit ugy lehetnek ezzel az egesszel az angolok, mint mi, a magyar naranccsal. Olyan amilyen, de a mienk, tehat szeretjuk.
Utoirat: Jelentkeztem onkentesnek szolot muvelni.

No comments:

Post a Comment