Search This Blog

Tuesday 16 November 2010

Beaujolais Nouveau 2010, Georges Duboeuf

Meg 2 nap, s a polcokon lesz a kilencvenes evek nagy orulete a szigetorszagban, a Beaujolais Nouveau 2010. Tegnap volt szerencsem megkostolni a cegemnel nemsokara forgalmazott idei valtozatot, s nem csalodtam. Persze az egesz dolog izles kerdese, van akinek bejon, van akinek nem. A rosszmajuak szerint az egesz nagy felhajtas,reklamkampany csak a boraszatok azonnali bevetelhez jutasat szolgalja, s egyes kritikusok is lehangolo velemennyel vannak az igy keszitett borokrol. A Gamay szolobol keszul, 6-8 hettel a szuret utan mar kesz is van. A videk termesenek majdnem fele igy kerul feldolgozasra. A 10 "Cru" falubol nem kerul bele. Kezi szuret, egeszbogyos szensavas maceracio, majd pasztorozes megallitani a malolaktikus erjedest, palackozas, majd a verseny ki er vele a kulfoldi vevokhoz idoben, mely a november harmadik csutortoket jelenti a torveny szerint, amikortol lehet arulni. Iden az augusztus meleg, napos volt a regioban, majd kora szeptemberben eso, s szuretkor idealisnak mondhato korulmenyek. Cegemnel Georges Duboeuf termeke fog megjelenni, aki nagy nevnek mondhato ezen piaci szegmensben. Lassuk, mit sikerult osszehozni az iden:
Bibor/rubin mag, lilas, egeszen atlatszo karima, kozepes intenzivitas. Orrban eros, voros gyumolcsos illat, majd nemileg edesnek leirhato bananhejjal egeszul ki. Megizlelve malna, szamoca, erett cseresznye, banan jelenik meg az izlelobimboimon. Teste szinte alig van, a tanint meg se emlitsuk, eros savak, alacsony alkohol (12%) jellemzik. Hossza sem irhato le vegtelennek, de egy udito hatasu, konnyed, jol elkeszitett bor. Enyhen hutve fogyasztando, lehetoleg azonnal. En mindjuk varnek meg vele kozvetlenul karacsonyig, addig meg jobb lehet. Jobban osszeszedheti magat a nagy sietseg utan. 5 pont, Waitrose, arat majd csak csutortok utan irok. (£5.99)
Ui: Ha jol tudom, akkor augusztus 31-e utan nem szabad kereskedelmi forgalomban tartani. Tavaly szeptemberben a fehervari uti gyori nagy Sparban lattam nehanyat uldogelni a polcon...

No comments:

Post a Comment