Search This Blog

Monday, 8 November 2010

hat voros


Hat voros kovetkezik roviden:
1-Reserve des Hospitaliers, Cairanne, France, 2007, 13.5%. Sotet meggypiros szin, majd szegfuszeg, csoki, vanilia (barrique lesz ez!), s meggy kavarog az orromban, a "fuszeres" jelzo csilingel agyamban, megizlelve cseresznye, fahej, szerecsendio vezetik fel a vaskos testet. A tannin a struktura resze, s nem csak egy eleme. A korty eleg hosszu, a hordohasznalat iskolapelda,szvsz. Grenache, syrah fajtakbol. Nagyon tetszett. Vadhushoz isteni, en nyulhoz probaltam. 6 pont teteje, £8.99

2-Svirce Winery, Plavac Mali, 2007, Croatia, 13%. A Zinfandellel rokoni kapcsolatban levo fajtabol keszult bor, iz, s aromavilaga nemileg hasonlit is. Sotet szin, orrban a fa uralja, felulkerekedik a malnas-ibolyas jegyeken, neha egeszen kellemes, elvezheto aromakkal jon at a fa, a kovetkezo pillanatban meg brutalisnak erzodik. Nem tudtam, hogy szeressem vagy megse? Talan megse. Kostolva tovabbra is voros gyumolcsok teszik tiszteletuket, sok faval tarkitva. Eros, huzos tannin, savtartalom alacsony. Teste, hossza kozepes. Lesz ez meg jobb is. Hamarosan. Marmint a kovetkezo evjarat. 5 pont, kb £9.

3-Duzsi Tamas, Szekszardi Kekfrankos, 2007, 12.5%. Szinre sotetes, orrban a meggy dominal (ez a fajtanal rendben is van), kostolva kevesebbet nyujt, a meggy mellett nemi szaritott gyumolcsos felhangok, sava magas, mig teste epphogy van. Kicsit talan egysikunak irnam le. Rovid. 4 pont, kb: 1400 HUF.

4-Tuske Pince, Az alapok, Szekszardi Kekfrankos, 2007, 15%. Mely bibor szin, orrban ismet meggy dominal, fat nem erezni egyaltalan, kostolva egyszeru, aranyai egesz jok (test, tanin, sav), azonban az alkohol buntet. Hosszra sem egy vilagbajnok. 4 pont, kb: 1400 HUF.

5-Szeleshat Pinot Noir, 2008, 14%. Bajban vagyok ezzel a borral. Iden ez mar a masodik palackom. Nem tetszett az elso, s egy kostolon mondtak a tobbiek, adjak megegy eselyt neki, s megtettem. Tovabbra sem vagyunk haverok. A tomeny ibolya, ami betesz nekem. Nem birom. Persze a pince mas borai, pl a K2 igen elokelo helyen allnak nalam is. Lassuk, mire is jutottunk egymassal: Rubin szin, orrban tomeny ibolya (ismet), eper, kicsit lekvaros is. Szajban: meggybefott, nemi eperdzsem, tannin alig, alkohol kicsit magas, kozepes test. Nem tul komplex, de jol elkeszitett, szeretheto bor. 5 pont, 2300 HUF.

6-Francois Martenot, Red Burgundy, ABC, 2009, 12.5%. A burgundiai hierarchia nem tul magas fokan allo alap pino. Kozepes rubin szin, nagyon vilagos karimaval. Orrban meggy, malna, nemi vanilia, kostolva ribizli is feliratkozik a listamra. Gyumolcsos, jol strukturalt bor, nemi kerek tannin,s jo savak jellemzik. Teste kozepest alig eri el. Nem tartogatnam sokaig. 5 pont, kb:£8.

2 comments:

 1. Szeleshat K2 nagyon ott van nalam is. pinot majdnem kostoltam, de kifordultam a csillivilli boltbol mikor kiderult nem lehet kartyaval fizetni :(

  off: lehetne egy picit a tordelesen javitani h jobban elkulonithetoek legyenek az egyes borok. tha

  ReplyDelete
 2. Hello!

  En a Matiasnal vettem.
  Probalom javitani a tordelest.

  udv

  ReplyDelete