Search This Blog

Wednesday, 3 November 2010

hat feher


A kozelmultbol felgyult borokbol a feherek roviden:
Forte Alto Pinot Grigio 2009, IGT, Olaszorszag, 12% alkohol: Vilagos szalmasarga szin, orrban visszahuzodo, nem tul hangsulyos viragillat, majd mandula, s csonthejjas gyumolcsok, kecses, szamomra talan tul karcsu bor. Savtartalma magas, s udito hatasa is, azonban az izek lehetnenek hangsulyosabbak. Rovid. £7.49, 5 pont.
Le Grand Ballon Sauvignon Blanc 2009, VdP Loire, Franciaorszag, 12% alkohol. Klasszikus francia SB a pedigre nelkul, citromzold szin, frissen vagott fu illata az orrban, nemi citrommal megspekelve, kostolva is ezek dominalnak, kiegeszulve nemi fuszernovennyel, zoldcitrommal. Nagyszeruen zamatos, jolesik inni. Kedveltem. Jo ar/ertek arany. Kb: £7, 6 pont.
Wither Hills Sauvignon Blanc 2009, Marlborough, Uj-Zeland, 13% alkohol. Egy kicsit mas megkozelites, mint az elozo, a mara mar szinten klasszikussa valt Marlborough stilus izmos harcosa a £10 alatti kategoriaban. Tomegtermeles, egres-citromos illat, kostolva meg egy sor tropusi gyumolcs (narancs, voros grapefruit). Semmi kulonleges, izgalmas, de tisztesseges iparosmunka, megallja a helyet. Sajna a stilus nem mindenki kedvence, sokan a macskapisire asszocialnak ezekkel a borokkal kapcsolatban. Jo savak. £8.99, 6-7 pont kozott izlestol fuggoen.
See Saw, Semillon - Sauvignon Blanc 2009, Ausztralia, 12% alkohol. Erdekes elkepzeles 2 regiobol osszehazasitani a 2 fajtat. Semillon a Hunter Valleybol, illetve a SB a Central Range-bol. Igy sokkal jatekosabb, erdekesebb a vegeredmeny + el lehet adni a Semillon-t is:) Citrom, tropusi gyumolcsok, nemi likorerzettel kiegeszitve. Hogy ez utobbi honnan jott? £8.99, 6 pont legteteje.
Cono Sur Gewurztraminer 2009, Bio-Bio Valley, Csile, 13.5% alkohol. A sor udvoskeje szamomra. Hihetetlen mit nyujt ennyi penzert. Minden fuszeres traminire jellemzo aroma megtalalhato benne (rozsaszirom, fuszerek, torok mezes suti), nem egysiku, s az aranyai is eleg jok, a viszonylag magas alkohol nem eget, ami a hatranyara irhato az a meglehetos rovidsege. £5.99, 6 pont alja.
Domaene Gobelsburg Gruner Veltliner 2009, Niederosterreich, Ausztria, 12.5% alkohol. A 2004-es Chardonnay vs G.V. londoni kostolo ota ez a fajta egyre novekvo nepszerusegnek orvend a szigetorszagban. Ezt a termelot iden az ev boraszanak valasztottak a sogorek, s nem veletlenul. Ez a belepobor szint nala, s mennyi mindent kapunk a penzunkert. Sos, asvanyos, kremes, feher borsos, spargas, gyumolcsos egyszerre, nem nagyon lehet raunni, mindig elohuz valami ujat a kalapbol. Hossza, aranyai klasszissa emelik. Meg fejlodhet. £8.99, 7 pont teteje.

No comments:

Post a Comment