Search This Blog

Monday, 22 November 2010

harom magyar roze

Nemreg volt szo a Muvelt Alkoholistan a kulfoldon kaphato szegenyes magyar borvalasztekrol. Ime 3 magyar roze Angliabol. Az elso 2 Hilltop termek, akik 6 millio palack korul hoznak be a szigetorszagba, s sok lanc polcain megtalalhatok termekeik, neha alcanev alatt, mint az Asdaban kaphato "medium chardonnay" vagy nalunk "Eva`s vineyard" neven futo boraik. az elso cegemtol, a masodik M&S. A harmadik bort is a cegemnel forgalmazzuk, nehany hete kezdtuk arulni, bevallom sajna nem sokat tudok a keszitokrol. Valami nagyuzemnek velem, ha jol tudom.
A 3 borbol az Eva`s Vineyard Pinot Noir Rose 2009-tol nem voltam tulsagosan elajulva. Szaraz. A hatoldalan talalhato marketingdumabol csak az "eper, s a Pinot Noir" szavaknak van koze a borhoz, tehat szvsz korrekten epres iz, nem log ki semmi, nincs benne hiba, de itt meg is allunk a pozitiv dolgok sorolasaban, mert egysiku, hossza az szinte nem is letezik, nem nyujt kerek elmenyt, alig eri el a 4 pontot. Erre szoktak irni a nem letezo hossz miatt, hogy kompenzald azzal, hogy toltesz megegy poharral. Erre en meg azt mondom, amit a derek angliusok szoktak: "I`ll think about that!" 11.5% £3.99, Waitrose.
A M&S Rose Pinot Grigio 2009 mar teljesen mas teszta, igaz 50%-al tobbe is kerul. Ugyanabbol az istallobol kerult ki, igaz a keszitesben az arusito cegtol is kozremukodtek. A palack kisse szokatlan szinu, "komoly" hatast kelt. A bor viszont szep benne, ismet eper iz, de vibral, el a nedu, jo savak, jol fel van epitve, van eleje, s vege a kortynak, erdekes. Lecsengese is jonak mondhato. Szinten szaraz, 11%, £5.99, M&S , 5 pontot eleri.
Az utolso bor Matra Mountain Cabernet Rose 2009. Itt is talalhato nemi szepen komponalt szoveg a hatcimken, azonban a bor erenyei miatt ez megbocsathato. Felszaraz, halvanyan epres szin, majd szimatolva eper, nemi vanilias kremesseg, dzsemes vonallal kiegeszitve, szajban megint eper, erett gyumolcsok (ribizli, feketeribizli), nemi gyogyfuves felhangok. Jo, eros savak, kortyban tortenik valami, vege is eleg hosszu. Ar/ertek aranya jo. Nem egy egyszeru "lehuzom" roze az biztos. 12%, stabil 5 pont, £5.99, Waitrose.

No comments:

Post a Comment