Search This Blog

Thursday, 3 February 2011

Mediterra Syrah - Kotsifali 2008 Kreta, Gorogorszag


Tegye a szivere a kezet aki surun talakozott az ebben a hazasitasban masodlagos szerepet betolto fajtaval:)
A Waitroseban evente tartunk egy mediterran borvasart, amikor ideiglenes jelleggel kapok borokat A Foldkozi-Tengerrel hataros orszagokbol, nemelyik egeszen egzotikusnak szamit, mint pl: Libanon, Marokko. Kedvencem a Château Ka Source de Rouge, a Bekaa Volgybol, Libanonbol. Musari magassagokba fog torni az a boraszat a jovoben. Szoval ilyenkor mindig bevasarolok ezekbol az egzotikus tetelekbol. Lutri, mert van ami bejon kesobb, van ami nem. Mai borunk ez utobbiak koze tartozik.
Simon Scarrow Gladiatorjat kezdtem olvasni eppen (Kreta szigeten jatszodik), mikor korbeneztem a kapcsoloszekrenyben: Mit bontsak meg ma? A kapcsoloszekrenyben - ami valojaban egy 2m2 heyiseg - tarolom boraim, mert nincs futes, allando a homerseklet, nincs napfeny,s razkodas sem. Sajna borhutore meg nem birtam beruhazni. Eddig meg nem furodtem be vele, minden tetel jonak bizonyult. Szoval keresgelek a szekrenyben, mikor bevillant, hogy ez a bor Kretarol valo. Kidugoztam rogton.
A gorogok kicsit ugy vannak a kotsifalival, mint mi a kadarkaval, hogy majdnem eltunt a multban a fajta.
Tiszta rubin szin, lilas karimaval. Az eroteljes orrban a vorosgyumolcsok dominalnak (cseresznye, ribizli), kis orolt borssal, fuszerekkel megvaditva. Kostolva ribizli, eperfa, afonya, etcsoki, fuszerek, s nemi foldes jegy. Gazdag es kiegyensulyozott a szajban, gyumolcsos kozepesen hosszu utoizzel. Szaraz, alkohol sincs elszallva, testes. Porgos sav, a tanin viszont puha, s lagy. Masnapra jobban kinyilt. A borban egyertelmuen a shiraz visz a palmat, a kotsifali csak kiegesziti azt, alarendelt szerepet jatszik. Megkostolnam onalloan is.
Waitrose, 12.5%, 5 pont, £8.49

No comments:

Post a Comment