Search This Blog

Monday, 21 February 2011

Rizling paros 3Lassan vegere erek a feherboroknak a szallitmanybol, volt amit elajandekoztam, a Royal Tokaji Furmintjara azt mondta ma az egyik borerto munkatarsam, hogy £10-12-ra lone be vakon az elmenyt. :)
Kezdjuk talan a Pannonhalmi Rajnai Rizling 2009-el. Tavaly voltam Pannonhalman, mindnkinek ajanlom, nagyon jo program. Az elso kepen nagyapam lathato - ki maga is kesziti haziborat joideje - az idegenvezeto holggyel a pinceben. A Gal Tibor altal tervezett pincet gondolom sokan ismerik. 2 dolgot emlitenek meg erdekessegkeppen, ahol nem lett tokeletes a dolog. A tartalyok felett nincs eleg hely, nehez dolgozni, illetve az aljuk nem eleg meredek esesu.
Kicsit elkalandoztam, szoval a bor:
Tetszetos, igenyes palack. A poharban tiszta, nagyon halvanysarga bor jelenik meg. Illata erosen gyumolcsos (citrusfelek), illetve enyhe - fajtara jellemzo - petrolossag is egjelenik. A konnyed korty a gyumolcsokkel indul, kozepe kicsit legies, a befejezesnel a savak dominalnak. Csontszaraz, kozepest eppen atlepo alkohol. Fiatal tokekrol szarmazik. Joivasu, zamatos, konnyen fogyaszthato bor. Vege kicsit rovid. Bar minden hasonlo arkategoriaju bor ezt nyujtana. A valogatast is meg kell kostolnom! Bortarsasag, 1980 Ft, 13%, 5 pont.
Legli Gesztenyes Rajnai Rizling 2008 A paros komolyabb tagja. Szine nagyon halvany, sarganak alig nevezheto. Illata gazdag, erett citrusok, s mez. Kostolva felszaraz, a gazdag korty nagyon gyumolcsos: citrus, oszibarack, birsalma. Kisse kremes, enyhe mineralitast is felfedezni veltem. Valtozatos, van mit szalazni. A fajtara jellemzo eroteljes savat jol ellensulyozza a keves maradekcukor. Erett anyag az biztos. Jo bor. Barmikor beteheto az elzaszi - hasonlo arkepzesu - rokonok koze. Bortarsasag , 2950 Ft, 12.5%, vaskos 6 pont.
Az uvegek kepeit a vasarlasi hely honlapjarol szedtem.

No comments:

Post a Comment