Search This Blog

Thursday, 10 February 2011

Rizling paros 2


Rizlingezzunk ismet!
Az elso bor ismet versenytarsunk kinalatabol valo. £5.99-et kertek erte akcioban, nem volt szivem otthagyni, s nem birok elszakadni a mar tobbszor emlitett szovetkezettol. Mindenkinek szallitanak a szigetrszagban. Najo, az Aldiba nem!
2009 Cave de Turckheim Riesling Marks & Spencer (France, Alsace, Turckheim, Alsace AOC):
Attetszo, szintelen a poharban. Gazdag, buja orr, tele gyumolccsel: citrommal, naranncsal, piros almaval, majd kis azott, nedves ko is bejatszik. Valtozatos. Kostolva: erett alma, narancshejj, mez, citrom, s asvanyos felhangok. Szaraz, nagyon hangsulyos sav, kozepest alig elero test, kozepes alkohol. Fiatal nagyon. Orra kicsit nagyobb, mint a szaja. Hossza kozepes. Nagyon korrekt bor, ar-ertek bajnok akcioban.Tetszett, elgondolkoztam azon, hogy visszamegyek, s veszek meg belole, de a vegen hu maradtam elvemhez, hogy 1 bort altalaban egyszer kostolok evjaratonkent. M&S, 12.5%,£7.99, 5-6 pont kozott valahol. Orom inni.
A mai masik bor az ujvilagbol erkezett, a cegem kinalatabol. Mostanaban a AFA emelkedes / font gyengesege miatt igencsak elszallt nemelyik bor ara. Emiatt vettem ezt a palackot, azt hittem ez is felmegy majd, de megsem.
Penfolds Koonunga Hill Autumn Riesling 2008 S Australia:
Halvanyzold, attetszo szinarnyalat, illata tavaszi ret, citrom, majd eroteljes petrolos, elefantos radirgumis aromak jonnek elo! Mindez egyaltalan nem kellemetlen, hanem erdekes, mas. Kostolva ismet viragok, tropusi gyumolcsok (piros grapefruit, guava), edes,cukorkas pillanatokkal kiegeszulve. Szinten szaraz, sav szep, s hangsulyos, de nem bantolag, teste alig, nagyon kecses az egesz tortenet. Alkohol alacsony. Vege kozepesnel valamivel jobb. Nem a tipikus rizling. Kozben utananeztem, egy kis fuszeres tramini hozzaadasaval bolonditottak meg az auszik a bort. Meg van hova fejlodnie. Waitrose, 11.5%, £8.99, 6 pont.
Hozzataszem, hogy az elzaszi bort jobban kedveltem.

No comments:

Post a Comment