Search This Blog

Sunday, 11 September 2011

Egy Kor Tramini


Nemreg futottam egy Traminis kort, ime az eredmeny:
Tuzko Traminer 2009 , 13% - Az Antinori-birodalom reszet kepezo birtoktol nem hangos a magyar borsajto, en sem probaltam meg toluk semmit elotte. Lassuk: Reduktív technologia, aceltartaly. Meglehetosen parfumos, rozsaviragos illattal nyit, kostolva sem kell csalodnunk, jonnek a behizelgo, eroteljes izaromak. Szaraz, de feledes erzetet nyujt. Nincs is vele semmi hiba, de hianyoltam egy csopp eleganciat, finomsagot, s az utoiz is lehetne hosszabb. Azonban szeretheto, joivasu bor. Soha rosszabbat a poharamba! Ebbol a pinceszetbol lehet meg valami. 1500 FT, kis joindulattal 5 pont.
Bott Frigyes Tramini 2009 , 14% - Ez csak felpalack volt. Frigyes nem kulonosebben rajong a fajtaert, pedig viszik, mint a cukrot...Illata szépen rózsás, nem túl harsány, elegansnak mondhato, a rozsaszirom dominal, de van meg ott sokminden a hatterben. Halvanysarga szin, szajban fajtajelleg, letisztult, egesz, kerek korty, erosen gyumolcsos izvilag jellemzik, de ez igy van rendjen. Kozepest joval atlepo alkohol, meglehetosen nagy test, s a savnal sem billen meg. Hossza kozepes+. Szamomra talan a sor legjobb tetele, igaz nem olcso, 2500 Ft korul, 6 pont.
Hilltop Estate Gewürztraminer 2010 , 11.5% - Ászár-Neszmély. Ez a bor uj cegem valasztekaban, gondolom a banatomra kilistazott Patricius Furmint helyere erkezett. Meg tavasszal a LIWF-en emlitette Keresztury Eva, hogy fogunk majd kapni belole. Bioszolo es duloszelektalt. Elsore zarkozott, finom illat, a szokasos rozsaszirom, s fuszerek. Kostolva meglehetosen lagynak(sav?) ereztem a kelloen zamatos kortyot. Licsi, csonthejjas gyumolcsok, sargadinnye, narancshej, passiogyumolcs kavarogtak a szamban. Szaraz, kozepes test, moderalt alkohol, s hossza is a kozepes kategoriaba esik. Elso nap nem talaltuk meg egymast, mig masnap sokkal jobb format mutatott vagy en lendultem bele. £7.99, 5 pont.
Villa Nespes Traminer 2010 , 12% - Zelina, Horvatorszag. Lagy, nem tul hangsulyos viragmezos illat, licsivel, rozsaszirommal megspekelve. Megizlelve sem bizonyul eroszakosnak, a kozepes test, s moderalt alkohol jellemezte felszaraz korty. Vege kozepes. Abszolut nem rossz probalkozas, kivancsi lennek egy masik palackra is, hogy az is ugyanennyire visszafogottnak bizonyulna-e? Waitrose, £ 7,49, mar nem kaphato, 5 pont.
M&S Vin D'Alsace Gewurztraminer, Cave de Turckheim 2010, 13% - Melyarany szin, gazdag, fuszeres, szinte harsany orr: licsi, gyomber. Szaraz, de csaloka, mert feledesnek is hiheti az ember, meglehetosen nagy test, s magas alkohol. Kostolva oszi,s kajszibarack, korte, kis kandirozott cukorkat is mutat. A korty nagy lendulettel indul, majd megtorpan egy kicsit a vege fele, ami csak kozepesnek mondhato. £8.99, 5 pont.

No comments:

Post a Comment