Search This Blog

Sunday, 4 September 2011

A Nagy Rizling Kostolo

Nemreg osszebeszeltem par angol borbuzi ismerosommel, hogy neha kene tartanuk vakkostolot is. Egy rizlinges korrel kezdtunk, barki hozhatott barmilyen rizlinget, barhonnan. Az elso ot bort en szereztem be kulfoldon, a tobbit angolok vasaroltak helyben. Az elso harom bor olasz, s rajnai hazasitasa, a negyedik szintiszta olasz, mig a tobbi rajnai. Kostolo utan en meg vegigmentem a soron ujbol, ime jegyzeteim osszefoglaloja:


Laposa Friss 2009 - 12.5%, 2/3 olasz, 1/3 rajnai. Belovobornak eppen megfelelt, kis CO2, markans sav, zoldalma, korte, valami nem volt teljesen tiszta, de nem birtunk rajonni, hogy mi. Froccsnek kivalo. 4 pont


Bussay Eskuve 2005 - 12%. Elkezdtunk felfele lepkedni, sokkal komplexebb, viragmezo, feher husu gyumolcsok, citrom, elegans sav, jo egyensuly. A kort is lehet erezni, de nem veszitett frissessegebol, meg mindig talpon van. Sima 6 pont.


Szeremley Rizling 2009 - 12.5%. Az eletmudijjas, itt is viszonylag jol szerepelt, meg az angoloknak is bejott, ez az erettebb, komolyabb vonalat keviselo bor. Jo aranyok, zamatos, ara nagyon barati, ok £7.50-et adtak volna erte. 6 pont.


Biohof Lang Welschriesling 2008 - 12.5%. Halbturn, Neusiedlersee, Ausztria, kb 5 ojro. Ilyen biobort lehet kesziteni a nagyszuleimmel szomszedos osztrak faluban: szalmasarga szin, zoldalma, citrom, feher viragok, kis fuszeresseg. Szaraz, egeszen elvezetes korty, mondjuk hianyzik a komplexitas, s a vege is csak kozepesen hosszu. Nagyon eros 4 pont. Majdnem 5, de megse.


Oberkircher Riesling 2009 - 12%. Nemet, Baden, szovetkezet, €4. Zoldessargas szin, jol retegezheto orr (erett alma, barack), kostolva is a gyumolcsok dominalnak kiegeszulve kis mineralis vonallal, Kozepes test,, szaraz, jol ihato bor, ami hianyzik: a komplexitas. Eros 4 pont.


Domaine Frey-Sohler Riesling 2006 - 12%. Elzasz, Franciaorszag, £10.95. Vilagossarga szin, eroteljes illat, viragmezo, kostolva szaraz, citrom, asvanyossag, mar erezheto petrolos jegyek. Orra nagyobb, mint a szaja, kisse darabosnak erztem a kotyot. Lecsengese kozepes. Tularazott, 5 pont.


Palatium Riesling 2009 - 11.5%. Nemet, Tescobol, kb £6. Sebbenzin, citrusok, sargabarack, korte, megjelenik a mineralitas is nyomokban, konnyu, ropogos, jo a savszerkezet, rendesen folyik tole az ember nyala, komplexitas itt is elmarad. 5 pont.


Devil`s Rock Riesling 2009 - 12%. Nemet, ar, s vasarlasi hely nem ismert. A tipikus modern, az angol alsopolcnal (Hock, Liebfraumilch) azert jobbra torekvo rizling. Szinte elegans citrom, grapefruit vonalon jelentkezik be, nem tul komplikalt, joivasu, zamatos bor, jo erett izvilaggal. 5 pont.


Leasingham Magnus Riesling 2008 - 12.5%, Clare Valley, Ausztralia. olyan £9 korul volt. Jobbfajta nemet rizlingre hajazo stilus, gazdag mineralis, citromos, petrolos orr, ez szajban is jelentkezik, majd a gazdag kortyot csonthejjas gyumolcsok teszik teljesse, nagyon jo aranyokat mutat, mindene a helyen volt. Vege is kivalo. Soha rosszabb bort. Gyenge 7 pont nalam.


A kovetkezo ket versenyzo is ausztral - gondolom a szeptemberi Decanterben tortent szereplesuk miatt kerultek teritekre.


Asda, Extra Special Riesling 2008 - 12%, Clare Valley. Nalam a nap gyoztese volt. Gazdag orr, citrom, szena, tropusi gyumolcsok, barack, petrolossag. Ez az orgazmus kortyolva is folytatodik, friss, modern stilus, szerkezetileg hibatlan korty, mar-mar tul jo, az ize 10 perc mulva is ott erzodik az ember szajaban. Vaskos 7 pont.


Tesco, Finest Tingleup Riesling 2010 - 11%. Ezt a bort en mar kostoltam iden, akkor nem ragadott meg nagyon, most se, de jobban szerepelt. Szerintem tul van huzva, tul elegans akar lenni. Vagy en vagyok paraszt...(Elnezest). Szoval: Viragmezo, asvanyos-kovas illat, citrancs, elegancia, karcsusag, alacsony alkohol, kis maradekcukor, vege is egesz jol megmarad. Tetszik-tetszik, de megse vett le a labamrol annyira, mint az elozo bor. Ez csak egy 6-os.
Kovetkeztetes: Szemeteket Clare Valley-ra vessetek:)
No comments:

Post a Comment