Search This Blog

Friday 25 May 2012

LIWF 2012 harmadik nap





















































A napot ismet egy eloadason kezdtem, ahol a szigetorszag borszektoranak jovojerol szolt a fama. Roviden; Jelenleg 419 ultetveny, 50% habzobor, s ezek a szamok csak noni fognak, foleg Chardonnay-t es Pinot Noir-t ultettek az elmult evekben. Ezek kozul sok ultetveny meg nem fordult termore. Most meg a belfoldi kereslet tulszarnyalja a kinalatot, de ez par even belul valtozni fog. Julia Trustram Eve - a marketing menedzseruk - , mivel is kezdte? Elso uzenet: Osszefogas. Masodik uzenet: Minoseg. Nem szabad a kozepszerusegbe sulyedni. A strategiajuk egyes elemeit Csilehez hasonlitgatta. Majd Mike Roberts MBE (Ridgeview) Champagne es Del-Anglia hasonlosagarol, s ismet a minosegrol beszelt. Nem szabad olcso tomegbort kesziteni itt. S a markakat kell nyomni, s Kina a nagy export cel. Susanna Forbes (DrinkBritain.com) a borturizmus belepesere mutatott ra, s annak jovobeni fontossagat emlitette. Most vannak ott, mint Magyarorszag par evvel a rendszervaltas utan, amikor mindenki epitkezik. Van vagy egy tucatnyi boraszat, akik mar jo infrastrukturaval rendelkeznek. Ha kicsi vagy akkor ez a jovo, igy lehet a bevetel jelentos reszet megszerezni, a ratelepitett infrastrukturaval.
Majd belekeveredtem egy rogtonzott Somlo kostoloba Herczeg Agnes, Fekete Bela, Spiegelberg Istvan, s Jamie Goode tarsasagaban. Lasd kepek. Csapatmunkaban dolgoztuk meg a magyar ugy erdekeben. Jamie Goodera kis kitero, par napja volt Londonban a Real Wine fair, ahol o eloadott, de az ellenzek egy 2 oldalas ellenroplapot helyezett minden szekre a legutolso konyverol, az Authentic Wine-rol.
Itt kicsit hektikusra sikeredett a borvasar szamomra, kihagytam az ebedet, meg lekestem a winegangos esemenyt, ugyhogy egybol tovabbmentem egy gorog kostolora, ahol vegre talalkozhattam az altalunk arult csodalatos Santorini Assyriko termelojevel, a Hatzidakis boraszatbol. Jo arc, pocakos emberke, tojik a bort itt neha korulvevo sznobizmusra. Ez a bor kicsit emlekeztethet egy jobb somloira az asvanyossagaval, nagy beltartalmaval. A szolomuveles is eleg egyedi modszerrel tortenik, foldon futtatva, s abbol koszorut kepezve. En imadom. A kostolot Sarah Jane Evans MW tartotta egyebkent. Ha jok az ertesulesim, akkor nemsokara kapunk egy uj gorog rozet a ceghez, Phaedra a neve, s Xynomavro a fajta.
A delutant a magyar standon fejeztem be. Horkay Andras vezetett egy meglehetosen csaladiasra sikerult kostolot magyar vorosokrol, Malatinszky Csaba kozremukodesevel. Itt vegyesek a tapasztalataim. A hozzaertesuket nem kerdojelezem meg, de a mutatott borok nemelyike szvsz eladhatatlan az angol piacon. Itt nem keresik a magyar szajiznek megfelelo b(l)ockbuster vilagfajtas vorosoket. Jo, maradjon a franc Villanyban, de nyomassuk mar a magyar fajtakat! Mas, kis volumenben termelo orszagok boraszait kerdezgetve is ezt a velemenyt tapasztaltam, ok is ebbe az iranyba torekednek. Kekfrankost, Furmintot, Olaszrizlinget kene tolni!
Kostolni, s tanulni szamomra ez a rendezveny tokeletes, de voltak negativ felhangok a rendezes, tomegkozlekedes, s a helyszin miatt. Hogy mi lesz jovore? Majd meglatjuk!
Az elmult napok londoni tomegkozlekedesi kaosza miatt 4 ora fele elleptem. Mi lesz itt Londonfalvan, ha itt az olimpia? En tuti elkerulom!

4 comments:

  1. Mi volt a baja az "ellenzéknek" az Authentic Wine-nal?

    ReplyDelete
  2. jaja az mi volt pontosan es miert?

    ReplyDelete
  3. londonercsecse29 May 2012 at 18:35

    Hello!

    Konkretumokat sajna nem tudok, asszem az Evening Standardban olvastam, nem Jamie meselte. Partizanakcioban ellenropanyaggal arasztottak. Ennyi.

    ReplyDelete
  4. Üdv!
    Nagyon tetszik ez a blog, izgalmasak, tanulságosak az angliai tapasztalatok. Köszönet!
    Én itthon "tolom" az olaszrizlinget, egy bloggal: http://olaszrizling.blog.hu/

    ReplyDelete