Search This Blog

Friday, 13 August 2010

Carta Roja Gran Reserva 2004 Jumilla, Spain

Ma egy Magyarorszagon kevesbe ismert fajtabol keszult borrol lesz bejegyzes. A Monastrell-t Mourvedre neven ismerik Del-Franciaorszagban. A galloknal talan a legismertebb AC ahol dominans fajta,az a Bandol. Spanyolorszagban foleg az orszag del-keleti reszen termesztik Yecla es Jumilla DO-kban. A spanyol DO-ban (Denominacion de Origin) hasonloak a termelovel szemben tamasztott kovetelmenyek, mint a francia AC-ben. (Minosegi elvarasok, csak engedelyezett fajtak, stb). Uvegunk egy Grand Reserva, ami azt jelenti hogy legalabb 5 eves mikor piacra kerul, 2 ev hordoban -esetunkben amerikai tolgy - s meg 3 ev a palackban. A bort ketszer is megplecsniztek (Decanter, IWSC) ,de megeri-e a penzet?
A poharunban kavargo bornak nagyon intenziv,mely, sotet szine lett. Illata igeretes, szilva, meggy, vanilia, nemi csokival fuszerezve. Belekortyolva a voros gyumolcsok tovabbra is dominalnak a korty elejen, a kozepe is rendben van egy darabig, majd a nagyon magas savak mindent boritanak, osszeszorul az ember szaja ,tannin sem simul bele, huz a bor. Alkohol is fut rendesen, az ido nem nagyon fog rajta javitani mar. Nincs egyensulyban. Lecsengese kozepes, de nem a gyumolcsoket erzi az ember. Persze nincsen benne technologiai hiba, csak az egyensuly billent meg kisse. Ennyi penzert ez keves. Talan valami erosen savas, paradicsomot tartalmazo olasz etelhez menne. Eredetileg £12, felaras akcioban £6, Sainsbury, gyenge 5 pont. Ezert az arert van jobb bor.
Frissites: Jo szokasomhoz hiven a fele palackot meghagytam masnapra, s visszakostoltam. Nemileg osszeszedte magat, valahogy rendezettebnek tunik, korabban felrott hianyossagok halvanyultak, a savassagot kiveve. Igy is csak 5 pontot erdemel.

No comments:

Post a Comment