Search This Blog

Sunday 15 August 2010

Marks & Spencer Garganega Pinot Grigio 2009 IGT (Casa Girelli)

A Marks & Spencer cegem egyik konkurenciaja angolfoldon. Magyarorszagon is jelen vannak, de nem elelmiszerben. Minoseg, nem olcson szlogennel lehet jellemezni oket. Rendszeresen szoktam a nezegetni tobbi kereskedelmi lanc polcait borugyben, s ma erre az uvegre neveztem be, ket okbol. Az elso: meg sosem ittam Garganega-t, ami a Soave alapja is. A masik: Eppen akcioban van, s valljuk be oszinten ki nem szeret olcsobban vasarolni?
A mai borunkat eloallito boraszat a negyedik legnagyobb bortermelo Olaszorszagban, 8 kisebb-nagyobb pinceszet, marka felett rendelkeznek. Par ismertebb: La-vis, Canaletto illetve a Villa Cafaggio. Mi is aruljuk oket az en cegemnel.
Esetunkban a Delle Venezie IGT egy tartomanyok kozotti hazasitast engedelyezo minosegi besorolas. A bor ket szolo hazasitasa Garganega illetve az altalunk szurkebarat neven ismert Pinot Grigio. A dolog lenyege, hogy a helyi, nagy mennyisegben termelt, nem tul ismert fajtat osszehazasitva egy jol ismert, nemzetkozi fajtaval, olcsobban lehet bort eloallitani, s a helyi fajta is eladhatova valik. Ezt a gyakorlatot a vilagon sok helyen kovetik, ekes pelda ra nemelyik ausztral bor.
Vilagos-szalmasarga szin, citromos - mandulas orr, ahol a citrome a foszerep. Megkostolva az emlitett ket gyumolcsos izen felul mast ne nagyon keressunk. Konnyu test, savai elenkek, alkohol alig eszreveheto, enyhe CO2. Egyszeru, jol ihato bor, de a komplexitas hianya sem all rosszul neki. Hordot nem latott, fogyasztasa ajanlott minnel hamarabb. Nem akar tobbnek latszani, mint az ami, egy konnyed nyari ivobor. 4-5 pont kozott valahol, M&S, £5.24 akcioban, a kepet is az o oldalukrol szereztem.

No comments:

Post a Comment