Search This Blog

Tuesday 17 August 2010

Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir Casablanca Valley 2008


Mai borunkat a Co-op-ban szerztem be, ez kb az Afesz-nek felel meg Magyarorszagon, maga az uzlet is kb a rendszervaltas idejebol megmaradt szovetkezeti boltkent nez meg ki mindig, igaz ez Europa egyik legfejlettebb orszagaban van, 20 evvel kesobb...
A reserva szo ok, jelentes nelkuli hasznalatarol mar kifejtettem velemenyem par bejegyzessel korabban - akkor is egy chilei PN-rol volt szo. Most inkabb nem ismetelnem magam.
A volgyet csak az elmult 30 evben keztek szolomuveles ala fogni, az idojarashoz nagyban hozzajarul a husito hatasu Humboldt Aramlas a Csendes Oceanban.
Cono Sur Chile egyik legnagyobb borexportore, pedig a ceg nincs meg 20 eves sem. A pinceszetnel a PN keszitesben a helyi adottsagoknak a burgundiai hagyomanyokkal valo otvozese a cel. A fajtabol az Ocio a csucsboruk, amelyet mar volt alkalmam kostolni, az meglepoen komplex volt, igaz az ara is.. Ma azonban egy kicsit szerenyebb valtozat kerul teritekre. A Reserva Especial valtozatot sehol nem talaltam mashol, ugy sejtem hogy ez a sima Reserva -melyet tobb helyen lehet kapni a UK-ben - uj kontosbe oltoztetve a Co-op szamara. A csavarzar szine, a szarmazasi hely, az ar, mind erre utal, valamint az is hogy az altalam kostolt cimkes valtozat nem talalhato meg a pinceszet honlapjan. A hatso cimke alapjan sokat varhatunk a bortol.
Lassuk: Rubin szin, lustan hompolyog korbe, tapad a pohar falara rendesen. Az illata nagyon intenziv, tulfutott, buja, voros gyumolcsok, vanilia. Megkostolva cseresznye, szilva, eper tolakszik elore, tejeskaves-kremes-edeskes masodik vonallal kovetve. Selymes tannin, kozepes savak, talan az alkohol egy kisse magas. Az egyensulya, a kecsessege lehetne jobb. Szep lecsengese van arahoz kepest. Osszesegeben izletes, jo bor. Kicsit behutve is batran fogyaszthato. Co-op, £5.99, 5 pont teteje, ha holnap is all rendesen, akkor a 6-ot karcolgatja.
A hatso cimke altal tamasztott elvarasokat nem teljesiti teljes mertekben.

No comments:

Post a Comment