Search This Blog

Wednesday, 4 August 2010

Valdivieso Pinot Noir Reserva 2008 Casablanca Valley, Chile


Chile, mint bortermelo orszag, nem rendelkezik nagyra becsult hirnevvel szukebb hazankban. Ennek oka foleg a szupermarketeink also polcait elaraszto parszaz forintos olcso, pancsolt lore. Bornak nem mindig lehetne/szabadna oket hivni, mint BZoltan kollega mar oly sokszor kifejtette.
Azonban a del-amerikai orszagban keszulnek sokkal nemesebb neduk is, melyekre meltan lehetnek buszkek. Ime egy pelda, egy Pinot Noir, amely nem a klasszikus Burgundikra hajaz. A bor Casablanca regiobol szarmazik, melyet csak 2-3 evtizede "fedeztek fel" a minosegi bortermeles celjara. A fobb helyben termelt fajtak: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir.
A cimket vizsgalgatva csak egy dolog boki a szememet, a "reserva" szo hasznalata. Ebben az orszagban a szonak semmilyen igaz (torvenybe foglalt) jelentese nincs, ellenben mondjuk Spanyolorszaggal. A termelo csak azert rakja ra -neha okkal, neha oktalanul -, mert magasabb minoseget szeretne sugalni a vasarlo fele.
Nezzuk a bort: Kezi szuret, 12 honap kis francia tolgyben. Szinre mely, rubin (nagyon gyumolcsos fiatal PN) tarul szemunk ele. A poharba beleszagolva piros gyumolcsok (eper, cseresznye) koszonnek rank, nagyadag vaniliaval megspekelve. Szajban szepen hozza a fent emlitetteket + nemi fahej-t is erzek, fuszeresseg. Kremesnek is mondhato - tannin nem huzza a szankat. Alkohol magas, kicsit eget. Lecsengese kozepes. az eroteljes hordoszanalatbol adodo aromakat, testet szinte harapni lehet. Ha az alkohol kevesebb lenne, a savak meg erosebbek, sokkal jobban egyensulyban lenne. Jol ihato bor, egy kinai husos/tesztas etelhez ajanlja a forgalmazo. £9.49, Waitrose, 6 pont kozepe.

No comments:

Post a Comment