Search This Blog

Thursday 31 March 2011

Nemet Pino alruhaban


Az angol Decanterben van egy tobboldalas cikk a nemet Pinot Noirokrol Benjamin Lewin (Jedi) tollabol, aki jelenleg intenziv kutatast folytat PN temaban. S a nemet Pino reneszanszat emlegeti. S ajanlott is joparat, mint must buyt. Ez mind szep es jo, de amin felvontam a szemoldokom, az az a teny volt, hogy az altala ajanlott borok mindegyike minimum 8-9e Ft vagy joval tobb volt. Mutasson valamit max 3000-ert, ami annyira jo, hogy kiemelkedot nyujt a tobbihez kepest. Az atlag fogyaszto szamara megfizetheto kategoriaban. Kivancsi leszek, ha megjelenik a Pinos konyve lesz-e benne valami...
Igy rahangolodva a temara korbeneztem mit is lehet kapni ezen a vonalon az angol hiperekben. Nalunk az uzletben semmit, igaz online van egy Karl H. Johner Enselberg PN,de az £18 penzert, szoval nem jatszik. Mig jeles konkurencianknal van egy nemet PN £8.49-ert, szoval betaraztam egy palackkal, s rogvest le is tekertem a nyakat (csavarzaras a draga, ami ma meg Magyarorszagon nem annyira meno/elfogadott, de ez a jovo a nem elfektetesre kitalalt borok nagy reszenel,szvsz.) Az igazsaghoz azert hozza tartozik, hogy nehez kiszurni a polcon, hogy ez egy nemet bor. Nezzek meg a kepemet! Orszagjeloles az nincs rajta, s egesz ujvilaginak nez ki. Persze a hatoldalon kotelezoen rajta kell lenni, hogy Pfalz, Nemetorszag. A Palataia jelenteserol meg foggalmam sincs. Valaki? Szoval ujvilaginak tuno cimke, s ovilagi tartalom...Lassuk:
Meglehetosen sotet szine van, tapad az uveg falara. Illataban az eper, s a malna a meghatarozo, kis hordofuszerrel megspekelve. Kostolva is a piros/nyari gyumolcsok jelennek meg eloszor, de ez a gyumolcsosseg nem tul dominans, van meg ott hely egy kis husossagnak, tolgynek is. Kozepes test, kozepest atlepo alkohol es sav, selymes tannin. A korty nagyon sima, retegzett, jol van felepitve. Ertem ezalatt: van eleje, kozepe, vege. S mindez egy egeszet alkot. Jo bor. Ahol kicsit buktas a tortenet az az utoiz. Na, az rovid. Tulsagosan is.
Osszessegeben jo bor, minden PN lehetne ilyen ennyiert!
Marks & Spencer, 13.5%, £8.49, nagyon-nagyon izmos 6 pont. Gondolkoztam a 7-esen, de a vege...

Ui: A kepet uj mobilom kamerajaval keszitettem, ami allitolag annyira jo, hogy digitalis kameramat nyugdijaznam. Eszre lehet venni barmilyen kulonbseget?

2 comments:

  1. Szerintem nagyon jó ez a kép. Gondolom, hogy legalább 2 MP-es a mobilod kamerája.

    ReplyDelete