Search This Blog

Sunday 1 August 2010

Domane Wachau Gruner Veltliner "Terraces" 2009 Wachau, Austria


Egy bor a sogorektol. Ennek az uvegnek erdekes sztorija van. Cegemnel forgalmazzuk. Penteken bejott egy ismerosom vasarolni a boltba, s azt mondta, hogy vesz nekem 1 uveg bort, de azonnal kell dontenem. Hezitaltam a Patricius Furmint, s ezen uveg kozott par pillanatig, majd erre boktem ra. Megvette. s itt kezdodik a sztori. Par oraval kesobb jott a nagyfonokom, s kerdezte: van-e utlevelem? Persze hogy van, miert? Mehetsz Ausztriaba, szeptember 7-10 tanulmanyutra, a ceg fizeti, a WSET Advanced tanfolyam reszekent. Nagyon jo, de emiatt bukom a Chilei Bicentenariumi kostolot szeptember 8-an, Londonban. (200 bor, Gerard Basset MW eloadasat). Vissza Ausztriahoz: szeptember 10-en repulnenk vissza Heatrow-ra, nekem a nyaralasom masnap 11-en kezdodik, lenne egy repuloutam reggel Liverpoolbol Pozsonyba, ehhez ejjel el kene jutnom Londonbol Liverpoolba, sokszaz kilometer, ertelmetlen. Helyette inkabb unokatesom jon Becs repterere - szegeny, meg nem tudja -, hazavisz (Mosonmagyarovar, Varbalog), s masnap en megyek Pozsonyba. Hihetetlen, ahogyan osszeallt a dolog. Ha csak 1 nappal csuszna barmelyik dolog mar nem tudnam igy csinalni. Nagyapammal amugy is Burgenlandot szandekoztam meglatogatni, bort kostolni, pincet latogatni, mert a falu kozvetlenul az osztrak hatar mellett van,. s a papam egeszsegi allapota mar nem enged meg hosszabb turakat, mint mondjuk a Raspi, vagy a Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet. Itt voltunk utoljara. Szoval legyen Ausztria!
Domane Wachau ertelemszeruen Wachauban talalhato Ausztriaban, amely a Vilagorokseg resze.. Teraszos muvelesi modot folytatnak. Az orszag egyik legnagyobb boraszata, 440 hectaron gazdalkodnak, szovetkezeti formaban. Szolot, mustot nem vasarolnak, kizarolag sajat termest dolgoznak fel. A minoseg a fontos szamukra.
A bor:
Ugynevezett flute uvegben van, amit Elzaszban is hasznalnak. Szine sargas, zold arnyalattal kiegeszitve. Illataban alma, korte (a zold szin jar az eszemben) , bors. Szajban tovabbi aromak jelentkeznek: grepfrute, szaritott fuvek, dohany. Kozepes test, jol allnak neki a savak. Jo felepitett szerkezet, egyensuly. Ha az ennyi penzert kaphato magyar feherek is MIND ilyenek lennenek minosegben...5-6 pont kozott valahol. £5.99 akcioban, Waitrose.

2 comments:

  1. A DW-ben nem találtuk meg az emlékezetes sógor borászatot a Wievinum-on -persze rossz nem volt:-)Örülök, hogy rátaláltam a blogra, érdekes külföldi boros csemegének ígérkezik! Ironman

    ReplyDelete
  2. Koszi, igyekszem. Meg van hova fejlodni, de rajta vagyok.

    ReplyDelete